neljapäev, 28. september 2017

35 ja allamäge!

Mis toimub varasügiseses aias?

Pole õrna aimugi. Kui oled poolteist nädalat ägeda seljanärvi põletikuga voodis veetnud, jääb aed hooletusse. Kui olin enam-vähem terveks saanud läksin üheks päevaks õpilastega metsa tundi pidama. Ilm oli imeline ja tundsin ennast suurepäraselt. Koju jõudes tõusis aga poole tunni jooksul palavik 38,7 kraadini ja külla tuli angiin. Jälle poolteist nädalat möödas aga haigus ei mõtlegi ära minna, koperdan mööda maja, ainult hädavajalikke töid tehes. Aed elab oma elu.

Aalujate kokkutulekul kuulsin väidet, et kui oled 35, läheb tervis järsult allamäge. Näed, oleksin pidanud teadma, et kes viimasena naerab, naerab paremini. Vot nii, Tistou, võtan oma sõnad tagasi, ju ta siis nii ikkagi on!

Kas ma mainisin, et mul on silmapõletik ka, nii palju siis sellest, et haigena raamatuid lugeda või veidi arvutitööd teha või blogida. Täna võtsin ikka blogimise ette, puhkepausidega aga siiski.

Tegelikult ei tahtnud ma ju terviseprobleemidest kirjutada. Mõtlesin hoopis, et kui suvi nii blogimisvaba oli nagu ta oli, siis on nüüd aeg pilte lapata ja kirjutada. Üks teema, mis mul ammu juba ootel on nii aiast kui keraamikast. Ehk siis tahaks ritta panna mõned fotod keraamikast aedades.



Madona linn Lätimaal on oma keraamikameistri Jānis Seiksts´i üle silmnähtavalt uhke. Tema koju suunavad nii kohaliku infopunkti töötajad kui ka pruuni värvi suur plekktahvel - selline nagu meie siin pigem harjunud oleme kultuuripärandi objektidele viitavat. Kuidagi kummaline tundub olevat kellegi koju minna, nii me siis veidi ebalevatena värava tagant piilusime. Aga juba tuligi peremees ise meile ringkäiku tegema. Olgugi, et vaid läti või veidi ka vene keeles aga küll aia- ja keraamikasõbrad juba ühise keele leiavad.


Terve kõrvalhoone oli suure puuküttega keraamikaahju päralt. Kunstnik kasutab oma töös vanu töövõtteid ja tehnoloogiaid.


Kõige rohkem tõmbasid tähelepanu aga keraamilised aiaskulptuurid, mida oli sõna otseses mõttes iga põõsa all. Mõni nägi välja nagu alles ahjust tulnud:


Samas leidus ka eakaid skulptuure, mis vaikselt looduse osaks muutumas


Väga selgelt tuli kujudest välja meistri stiil ja omapärane huumorimeel. Kahjuks oli lõunamaa päike nii ere, et mustast savist keraamikat pildistada oli väga raske.





Teostus oli tõepoolest meisterlik, niivõrd suuri asju on keeruline valmistada. Loomulikult külastasime tänuks aiatiiru eest ka müügipoolt. Ostsin endale naeruväärselt odava hinna eest kaks pokaali. Ja nüüd kui olen neid juba mõnda aega kasutanud, ütlen ausalt, et nii kergeid ja mugavaid keraamilisi tarbeesemeid pole varem näinud. Kui keegi Madona suunas liigub, siis andke teada - ma juba kahetsen, et ainult kaks ostsin.


Suve lõpus sattusin ka Eestis ühte keraamiku aeda. Mõnus taluaed, koos vanade õunapuude ja loomulikult ka põletusahjuga. Aias leiduvad keraamilised vormid olid märksa abstraktsemad kuid huvitaval kombel sobisid taluaia õhustikuga väga hästi.





Aidavalvur


Sain sealsamas mõnusas taluaias ahju avamise juures olla. Ahju avamine on alati põnev, puupõletuse juures olla on seda aga mitmekordselt. See suur ümbrispott vasakul on minu, esimene nii suur asi, mille kunagi valmis olen meisterdanud. Järgmisel suvel, kui jälle lootust asju puupõletusse saada, peaks ehk ka mõne skulptuuriga kätt proovima.






8 kommentaari:

  1. Heldeke kui 35 läheb järsult allamäge, siis mina oma 57 peaks juba hooldekodu kandidaat olema. Lihtsalt lahja suvi oli. Keraamika aias on igati äge. natuke ehk õrnavõitu aga ju siis kestab. Kindlasti proovi skulptuuri. Usun, et sul tuleb midagi üliägedat, sest seda su keraamika ju on.

    VastaKustuta
  2. Väga huvitav!
    Lätimaa on mitmes mõttes täiesti omaette maailm ja kuidagi eriliselt rikkalik.
    Muidugi katseta edasi, maapõletus jt vanad tehnikad on kyll ettearvamatud, aga imeilusad.

    VastaKustuta
  3. ei ole midagi! Kui inimesel endal aru piisavalt pole, et puhata, siis peab keha selle aru talle pähe panema ja puhkust haiguse põdemise näol looma.

    Küll kosud ja kosutad ennast ja unustad selle jutu, et 35 ja allamäge!

    Keraamika on uhke ja innustan Sind kindlasti katsetama uute asjadega. Sul on omanäoline stiil ja usun, et uued katsetused viivad Sind sammu lähemale, et olla veel õnnelikum.

    VastaKustuta
  4. Tervisejuttu ma lihtsalt ignoreerin :)
    Keraamika aga ... sa muudkui postita veel, väga huvitav on. sattusin hiljuti ka mitmesse aeda, kus keraamika on aia osa. Huvitav ja inspireeriv. kahju, et ma kiviskulptuuri jaoks nõrguke olen, ma hakkas nendega mängima :)

    pmst parane ja blogista rohkem. Sul on usin lugejaskond, usu mind :)

    VastaKustuta
  5. Väga ilus on aias eksponeeritud abstraktne keraamika. Aga see tervisejutt ei vasta tõele. Lihtsalt mõned kokkusattumused pluss vähese päikesega suvi. Viiekümnendani ja sealt veel edasigi on täitsa nitsevoo.:)

    VastaKustuta
  6. Tervis hakkab mingis vanuses tõesti rohkem tähelepanu nõudma, nimetagem seda nii. :)

    VastaKustuta
  7. Pole hullu, küll läheb see nõrga tervise periood üle! Aga keraamika on äge! Ma muidugi ka kahtlen, et kuidas nad talvel õues vastu peavad? Tüütu on neid keldrivahet tassida, aga tahaks omalegi mõned seened peenrasse jms.

    VastaKustuta
  8. Mõtlesin selle peale pikalt kohe nüüd! Lepime siis äkki kokku, et me ignoreerime seda fakti ja teeme kõik selleks, et tuleva suvel kokkutulekul tõestada üksteisele vastupidist! :)

    VastaKustuta