neljapäev, 13. mai 2021

Karukellapostitus

 Karukelladega on sel aastal aias hästi, toimunud on massiliselt isekülvi, nii et pisikesi karvaseid taimelapsi piilub kõikvõimalikest ja -võimatutest kohtadest vundamendiservas ja peenra äärekivide vahel.

 Kõige varajasem karukell on slaavi karukell (Pulsatilla slavica), mis sel aastal avas õied 11. aprillil. Eestikeelsete taimenimede andmebaasis on ta eraldi liik aga teda müüakse ka halleri karukella slaavi alamliigi nime all. Looduslikult kasvab Karpaatide lääneosas.


Teine õitseja oli üks suure karukella vorm (Pulsatilla grandis forma moravica). Looduslikult kasvab Tšehhimaal, täpsemalt ajaloolisel Böömimaal. Õied avas 14. aprillil


Suur karukell (Pulsatilla grandis) alustas 20. aprillil. Looduslikult kasvab näiteks Ungaris, Austrias, Tšehhis ja Sloveenias



20. aprillil avas õied ka esimene harilik karukell. Neid on aias päris mitu. Selle seemiku ema peaks olema Pinwheel Dark Red


Eriti viljakas hariliku karukella seemik on heleroosade õitega


Harilik karukell ´Alba`


No ja mida aeg edasi, seda rohkem...


seemik siin...


...ja teine seal


29. aprillil alustas armeenia karukell (Pulsatilla armena).  


Samal päikeselisel päeval ka pärsia karukell.


2. mail avas õied kaunis uustulnuk. Sain paar aastat tagasi ühest imelisest alpiaiast karukella seemneid ja kasvatasin taimetittesid suure hoolega. Eri allikate andmetel pulsatilla patens ssp multifida või lihtsalt Pulsatilla multifida. Looduslikult kasvab nii Põhja-Ameerikas kui Aasias.


12. mail hakkas õitsema eestikeelse nimeta Pulsatilla flavescens


Ja 13. mail kahtlane karukell



ja ongi lõpuks kõik karukellad õied avanud. Samal ajal kui kahtlane karukell alles alustab, valmivad slaavi karukellal juba seemned - õieilu tervelt kuuks ajaks!










8 kommentaari:

  1. Vastused
    1. Aitäh! Kogu täiendab ennast ise pideva külvamisega :D

      Kustuta
  2. Vau, toredaid liike sul aga seemikuid on minulgi igas praos ja need on kaarmsad, ei tea kuna umbrohuks saab nimetatud :)

    VastaKustuta
  3. Ilmselt on sul nende jaoks ideaalsed tingimused, sest selliseid ilusaid, tugevaid taimi ei kohta just igas aias. Minul nad hästi ei kasva, kahjuks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. jah, tingimused on head. Naabrid räägivad, et aas-karukell olevat kunagi siin mäenõlval ka looduslikult kasvanud.

      Kustuta
  4. No nii nunnukad! Tore seltskond sul tõesti! Mul on ka mõned rõõmukillud. Mõnusat mai jätku!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Sulle ka, polegi seda maikuud nagu eriti jäänud enam, ei tea kuhu sel aastal sai :)

      Kustuta