neljapäev, 31. märts 2011

Milford Sound

        Milford Sound on üks Uus-Meremaa külastatumaid turismiobjekte. Enne reisi lugesime/kuulsime vastakaid arvamusi. Oli neid, kellele see piirkond väga meeldis, aga ka neid, kes soovitasid sellest kohast kui mõttetust turistilõksust eemale hoida. Ka mu reisikaaslane krimpsutas ettepaneku peale Milford Sound meie reisikavva võtta põlglikult nina: "Kui fjorde tahad näha, lähme Norrasse!"

Olen Norras käinud ja fjorde imetlenud aga seal on nad ikka teistmoodi.
 

 Milford Sound (MS) on turisti jaoks kõige lihtsam viis Fiordlandi piirkonnaga tutvumiseks ning seda võimalust kasutatakse usinalt. Nimelt on MS ainuke fjord kuhu juurde viib autotee. Ausalt öeldes oli see tee peaaegu sama huvitav vaatamisväärsus kui fjord ise, kui mitte huvitavam. Vaatamata vihmale avanesid võrratud vaated. Ja arvestades sellega, et aastane sademetehulk Fiordlandis on keskmiselt 7200 mm, on piltidel nähtud väike tibamine siiski ilus ilm :)



Kui hakkasime mägedest tagasi allapoole sõitma, hajusid pilved otsekui nõiaväel ja välja tuli päike. Selline heitlik ilm oli Uus-Meremaa lõunasaarel ja eriti läänerannikul tavapärane. Juhust kasutades otsustasime kohe ühe väikese matka ette võtta ning läbisime väikese Key Summit-i nimelise rajakese.
 
Uus-Meremaa rajakirjeldustes puuduvad üldjuhul kilomeetrid, selle asemel on vahemaad märgitud tundides. Kuidas meie tunnid Uus-Meremaa tundidega klappisid? Väga huvitavalt. Kui tegemist oli kergema raskusastme rajaga, siis tegime selle üldjuhul tund aega kiiremini kui lubatud. Raskema astme puhul tuli aga voldikus lubatud ajale tund otsa liita. Ilmselt pole nad lihtsalt osanud arvestada matkajatega, kes naudivad ühtviisi nii laial liivateel jalutamist kui märgadel kaljudel ronimist.

Key Summit oli lihtsama raskusastmega kuid vaheldusrikas ja kauneid vaateid pakkuv rada, kus oli võimalik vaadelda vihmametsa, väikest soolapikest ja ilusaid vaateid Humboldti ja Darrani mägedele.


Igal juhul vihmase ilma tõttu Uus-Meremaal kergekäeliselt plaane muuta ei tasu, kuna kes teab, ehk piilub poole tunni pärast kusagilt juba päike. Samuti ei tasu karta turistide lemmikkohti, kuna vahel mõni koht ongi nii ilus kui räägitakse.

1 kommentaar: