laupäev, 6. aprill 2024

Esimesed 2024

Sel aastal tundus kevade algus teistsugune. Esimeste õite ilmumine võttis pikalt aega ja kui siis õitsemine lahti läks, siis paljudel liikidel korraga.  Kui tavaliselt on minu aia esimesteks õitsejateks lumekupud, siis sel aastal ootasid nad nii kaua mulla all, et hakkasin juba muretsema. Üks sortidest saigi talvega kõvasti pihta, suuremad õitsevad taimed on läinud, alles vaid isekülvi lasteaed.

Esimesteks õitsejateks aias olid 11. märtsil täidisõieline lumikelluke ja armeenia sügislill "Tivi"










Siis tuli tükk tühja maad kuni kuu lõpupoole 23. märtsil avasid õied märtsikellukesed ja lumikelluke `Wasp`


Heitlikud ilmad jätkusid: kui 25. märtsil sadas veel laia valget lund, siis 26. märtsi soe ilm vallandas tõelise õitsemise laine. Võrkiiristest alustas esimesena `Down to Earth`


Põõsa all ärkasid tõelised toredused: lumikellukesed 'Maximus' ja  'Beluga'. Ka täiesti harilik lumikelluke, kevadine valevlill, krookused 'Munavöödik' ja 'Prins Claus' ning amuuri adoonis alustasid õitsemist. 




















Lõpuks pistsid nina välja ka kadunud lumekupud.


Märtsi lõpuks valitses aias juba tore õitemeri märtsi- ja lumikellukestest, krookustest, võrkiiristest ja lumekuppudest. Kuni aprillinaljana saabunud lumi taas kõik kinni mattis. Õnneks on kevadlilled vastupidavad, pikutavad veidi poolminestanud olekus külili peenral kuni soodsamate olude saabudes edasi õitsevad. 


3 kommentaari:

  1. Eks iga kevad ole isemoodi. Seda nii looduses kui ka endas. Vaatan, et minul on eelmse aastaga õitsemise alguse vahe kaks nädalat selle aasta kasuks. Aga korraga nad välja purskusid küll. Eriti selle suvepäeva jooksul kui temp oli + 20 ja kohati veel paar + lisaks. aga tublid on need varakevadised tõesti. Kena kevadet!

    VastaKustuta
  2. Milline lumekuppudest õrnakeseks osutus?

    'Down to Earth' näeb super välja!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pihta said mitmed. Kurdistani lumekupp on peenrast täiesti kadunud, õnneks ilmusid kaks vaprat peenra kõrvalt muru seest siiski välja. Minu lemmik talvine lumekupp `Schwefelglanz` kaotas kõik vanad taimed, noori on isekülvist õnneks rohkelt ümberringi, tänavu õitses üks taim. Vaatasin, et aias pidas vastu seitse kevadet, ei tea mis sel aastal nii teistmoodi.

      Kustuta