kolmapäev, 30. detsember 2015

Aasta saab läbi ja siis algab uus

Ongi jõulud läinud ja peagi vahetub ka number kalendripäises.

Jõululaupäeval olime Linda ja Kaisaga Mamma ja Vanaisa-Jaagu  juures nagu ikka.

Nagu igal aastal käisime ka seekord Rakvere jõulupuud vaatamas - ongi nii uhke nagu piltide peal.

Käisime külas ka ühel toredaimal ja lahkeimal inimesel, keda tean - Annel, kes on muide suurepärane giid. Ja teab Eestimaa põnevatest nurgatagustest rohkem kui keegi teine. Kuna Annel oli külas ka üks Lindast aasta vanem tüdruk, kadusid põnnid peagi ülemisele korrusele.

Mõni aeg hiljem ei tulnud ülakorruselt alla aga mitte meie väike armas Linda vaid täies sõjamaalingus indiaanitüdruk, kelle silmalaud olid tumeroosaks ja huuled sädelevaks võõbatud. Uuele sõbrannale oli vanem õde nimelt hiljuti oma meigikomplekti pärandanud. Nojah. Seda kisa, kui ma Lindat hiljem puhtaks proovisin küürida - "Seda ei tohi maha pesta! See on ilus!"

Õhtul istusime kuuse ümber, kuulasime Mamma ja vanaisa Jaagu Ecuadori muljeid ning imetlesime ja nunnutasime kõige nooremat sugulast - väikest Annit.

Kinke jagasime loomulikult ka. Meie pere selleaastased  kingid tulid suures osas oma aiast. Kuivatasime suvel usinalt õunu.

Nagu ka igasugust erinevat teematerjali. Kas pole mitte tee jaoks kuivatatud põdrakanepi õied ilusad? Kasulikud muidugi ka, ega venelased muidu ütle, et põdrakanep ravib 99 haigust.

Chamaenerion angustifolium

Proovisin esimest korda teha ka erinevaid ürdisoolasid. Kasutasin erinevates segudes näiteks aed-liivateed, sellerit, punet, piparrohtu ja tilli. Kalamaitseaine jaoks lisasin ka kuivatatud sidrunikoort ja sibulat. Kui suvel oli plaan, et kingime ka marineeritud küüslaugupealseid (Aitäh veelkord Togram!), siis jõuluks oli 10-15 purgist alles vaid mõni üksik. Hea kraam kaua keldris ei seisa. Tegin siis hoopis küüslaugusoola.

Lisaks rändas igasse jõulupakki suvel valmis keedetud purk tomati või õuna vürtsmoosiga ja latt põdralihast suitsuvorsti .

Meisterdasime Lindaga veel puuketastest ja salvrättidest kuuseehteid ka pakke kaunistama ja olidki valmis.

Kaks suuremat pakki oli ka. Üks Annile ja teine tema emale. Iga päev ei juhtu ju, et minust tädi saab, selle eest on Anni ja tema vanemad kuhjaga kiitust ära teeninud. Anni kinki saate piiluda Õmblusmamsli blogist - see ei ole minu enda tehtud. Küll aga ühe tubli käsitöömeistri poolt, kelle töid ma väga väga imetlen.

Anni emale hakkasin salli kuduma juba jaanuaris, nüüd siis sai lõpuks valmis ja viimistletud.



See oli minu viies haapsalu sall, mustriks kuusega kuubikukiri.

Õhtul kui suured ikka veel reisimuljeid kuulasid, käisin lastetoa ukse taga kuulamas. Kisa ei kostnud, mõnus vaikne jutuvada kostis. Ei raatsinud kohe pidu segama minna  - ikkagi jõulud. Las lapsed ka muljetavad.

Kui jutuvada aga ka hiljem vaibuda ei tahtnud, astusin vaikselt tuppa. Ja milline pilt seal avanes! Kaisa oli minu suure spordikoti koos kaasapakitud riietega oma voodisse tõmmanud ja lahti teinud ning seejärel ilmselt abivalmilt suuremale õele kosmeetikakoti ulatanud. Linda oli kosmeetikakotist leitud pintsliga kõigepealt kreemituubi tühjendanud ja seejärel kasutas sama pintslit huulepulga näole kandmiseks.  Vanemad ei saa ju kunagi aru, mis parasjagu moes ja ilus on aga ma ei arvanud, et see aeg nii kiire on kätte jõudma!

Loomulikult külastasid Linda ja Kaisa ka oma teist vanaema-vanaisa, laulsid harmooniumimängu saatel jõululaule, mekkisid vanaema tehtud kartulivorste ja veetsid lõbusalt aega oma suurte lemmikute - ristiema Jonne ja onu Joonase seltsis.

Peale talvise pööripäeva saabumist on meile harjumatult rohkelt päikest jagatud. Ka jõululaupäeval paistis päike päeva rõõmsaks. Niisuguse ilmaga võib juba õues mängimas käia küll, arvavad Linda ja Kaisa.


Mõnusat vana aasta ära saatmist ja uue vastuvõtmist kõigile sõpradele!


20 kommentaari:

  1. Ohh kui armsad ja mõnusad te olete! Suur pühadekalli teile meie pere poolt!

    VastaKustuta
  2. Väga tore ja soe jõuluaeg on teil olnud, kallid ja parimad soovid vana saatmiseks ja uue vastuvõtmiseks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jõuluaeg on ikka tore ja soe kui koos pere ja kallite sõpradega olla! Head soovid Sinu perele ka!

      Kustuta
  3. Nii toredad tegemised-olemised. Armasarmas. Toredat ja imeliste hetkedega uut aastat teie peresse! :)

    VastaKustuta
  4. Mönunohinaid ja ohtralt meigikraami ka uueks aastaks :D

    VastaKustuta
  5. Nii imevahvad pakikesed, nii sisult kui vormilt ja mõnus õdus pühadeaeg! Mu vanaema ka ikka kuivatas õunu ja neid oli lapsepõlves nii hea nosida. Ise ei ole seda teinud, ei teagi miks...

    Vahvat vana ära saatmist ja lustilist rõõmuküllast uue saabumist Sulle ja Sinu perele!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul ka vanaema kuivatas, sel aastal sai esimest korda ise proovitud. Kõike head!

      Kustuta
  6. Põdrakanep olla eriti hea veel meestele! :P
    Kaunist-kaunist aastalõppu!

    VastaKustuta
  7. Põdrakanepist paremat peavalu rohtu ma ei teagi. Kunagi ammusel ajal, kui ma veel linnas elasin ja vahel pingepeavaluga töölt koju naasin, siis tass põdrakanepiteed pühkis peavalu nagu võluväel.

    Sa oled erakordne nobenäpp, need maitsekingitused ja veel nii kenas pakendis - minu silmis ideaalne kink, mida saada. Ja see sall näeb välja täiuslik. Minu Haapsalu sall ootab vist juba aastajagu äärepitsi . . . Ja puukettakesed on igavesti nunnu idee!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaat kui hea soovitus, proovin kindlasti peavaluga põdrakanepi ära. Oh mis erakordne, pigem tunnen ennast aina rohkem nagu kana takus, kes millegagi valmis ei saa. Ja äärepitsi tegemine ongi palju tüütum kui salli keskosa, kõik need sajad silmad, mida luua ja üle lugeda. Ja kõige tüütum on veel kokku õmblemine ja viimistlemine.

      Kustuta
  8. Nii toredad ja armsad kingid. Sall on muidugi võrratu, klass omaette. Hea mõte, alustada kingitustele mõtlemist juba jaanuaris. Kõige mõnusad pühad ongi vaid oma kallite ja laste seas olles, muutku nad end indiaanlasteks või modellideks :)
    Alati on kahju, kui vana läheb, aga loodame ju ikka ja alati, et uus on veel parem.
    Ilusat vana-aasta lõppu teile kõigile!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Head uut teie perele! Suurte asjade puhul peabki minusugune aeglane inimene juba jaanuaris mõtlema hakkama sest muidu ei saa lihtsalt õigeks ajaks valmis.

      Kustuta
  9. Väga häid pühi ja mõnusaimat olemist! Nii tore lugeda, kuidas teil läheb.
    Korfu blogija

    VastaKustuta
  10. Toredat aastalõppu ja lillelist ja õnnelikku uut aastat Teie perele!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan! Loodan ikka uuel aastal millalgi ka Sinu aeda jõuda, soovitatavalt iiriste õitsemisajal loomulikult! ;)

      Kustuta