teisipäev, 1. september 2015

Uued tegemised aias

Tänavused aiaprojektid on kestnud häbemata kaua. Ikka on üks või teine asi pooleli. Nüüd on september käes ja on pooleliolevate tööde lõpetamise aeg.

Täna lõppes pidulikult puukuuri esise korrastamine. Kaisa aitas kõvasti kaasa sellega, et magas päeval armulikud 3,5 tundi.

Meie pisike puukuur asub kohe maja kõrval. Ehitatud 1972. aastal nagu tollane peremees värviga uksepiidale kirjutanud on. Tol ajal täitis ta austusväärset garaaži rolli. Isegi kanal on olemas nagu abikaasa eelmisel kevadel põrandasse vajudes avastas.

Mõned head aastad tagasi tekkis uuesti ülevärvitud puukuuri ette kevadiste sibullillede jaoks ribake, hiljem lisandusid kaks roniroosi.

Mis mind asja juures häiris, oli suur ja sügav lohk selle peenrajupi ees murus. Aga milleks lihtsalt auke täita kui selle asemele võib midagi toredat rajada.

Kõigepealt sai kuuriesine endale punase vaiba. Küll nüüd on uhke tunne puid tuua!

Veetünnile ladusin aluse maa seest välja tulnud tellistest. Neid meil jagub. Vahel tundub, et maa all on ka mingi ehitis, mille müüre ma vaikselt murendan. Kui alus valmis sai vedasin tünni paika ja tõin pärast tööd nalja pärast vaaderpassi ka mängu. Tuleb välja, et silm sirkel, nina vinkel... ehk siis enam paremini polekski saanud. Tünnid vihmaveerennide all ja suurem mahuti kasvuhoone kõrval on meie aias lihtsalt hädavajalikud.

Kui pool kuuriesist traditsiooniliselt paika pandud vaatasin korraga, et tegelikult võiks ju sümmeetria huvides teisele poole ka kaljujupikese teha. Kogu selle kribumajanduse tasakaalustamiseks istutasin grillikoja juurest ära roomava kadaka `Glacier`.

Kui kalju, siis kalju. Mõned pildid tulemusest ka. Nagu päris mägedes, teeb kaamerasilm ka kodused mäenõlvad märksa laugemaks, kui nad tegelikult on.



Kahe istutusala asemel ühte suurt rajada ma kahjuks ei saanud sest puudeveo tarbeks on kärulaiune tee kuuri ja istutusala vahel hädatarvilik. Ja ülejäänud pere soovidega tuleb arvestada.

Küll aga plaanisin ma tünni kõrvale kahe ala vahele madala paekivist trepiastme, mis kuuri poole liiklemist ei segaks aga ühendusena omal kohal oleks. Kuna paekivid selleks aastaks lõppesid, saab see mõte veidi laagerdumisaega.

Laukude istutusaega ootab veel kolmas sellesuvine lõpetamata töö. Kaugel see enam!

8 kommentaari:

  1. See tulemus on sul ikka tõsiselt tore ja kenasti välja kukkund :)

    VastaKustuta
  2. Võimas töö ja tõesti ilus tulemus! Las see paeastme mõte veel laagerdub. :)

    VastaKustuta
  3. Kui sa veel pealt kruusamultšiga ära saad katta, on perfekt.:) Veendusin katte kasulikkuses kui terve augusti muudkui küttis ja küttis. Katteta kohas oli kalju hoolimata kastmisest põhjani läbi kuivanud, kuid kivimultši all hoidis mingil määral niiskust.

    VastaKustuta
  4. Oh, milline rajamine! Ja sul on ka paekivi! Ja seda põnevust siis seda uudistada edaspidi.

    VastaKustuta
  5. Kujutan ette millise mõnuga sa pärast raskeid kivitöid oma kastitäisi taimi maha istutama asusid. Varu jah paasi, sul läheb seda veel tarvis.

    VastaKustuta
  6. Jaaa, lõpuks jõuavad kõik multšini :D. Paasi läheb tõega veel tarvis, see trepp ühendaks istutusalad kenaks tervikuks.
    Taimedele jõudu ja vihmast ilma edenemiseks

    VastaKustuta
  7. Hästi tehtud! Mõne aasta pärast, kui ruumipuudus kätte tuleb, siis saad korruseid juurde lisada :) Praegu on jah otsade sõlmimise aeg.

    VastaKustuta
  8. Väga lahe - eriti see ühe kaljunurga tasakaalustamine teiselt poolt. Üks variant oleks veel paekividest kaldtee kahe ala vahel, aga ma saan aru, et selleks oleks vaja isiklikku paekarjääri.

    VastaKustuta