reede, 7. september 2018

Kaks kulla hinnaga tundi

Lõpuks ometi on aiahooaeg alanud. Septembris. Saab istutada, saab taimi tõsta, saab aedlemisega tegeleda. Aga puhkused on puhatud ja suvine vabam aeg läbi. Nii jääbki aiaga tegelemiseks keskmiselt kaks tundi vaba aega kuni väljas juba päris pimedaks kisub. Mõni päev läheb õhtusöögi tegemise peale kauem aega, siis on juba kehvasti.


Umbrohi kasvab nii, et peaaegu on silmaga näha. Aga üldiselt võib septembrikuiste vaadetega rahule jääda. Sellist suurt ümbertõstmist nagu tavaliselt igas augustis ette tuleb, ma sel aastal ei plaaninud sest kõik on ju juba päris kena - rõõsa ja rõõmus. 


 

Nojah nii ma arvasin. Lõpuks hakkas üks luht-kastevarre puhmas vaates piisavalt häirima, et seda pool meetrit tahapoole nihutada, seejärel kaevasin välja suure puhma päevaliiliat, mille ma ilmselgelt läbi olin põdenud ja ära kasvatanud. Järele jäid suured augud. No ja siis hakkas tavaline malemäng pihta kuni midagi peale rooside oma kohale ei jäänud. Nüüd enam silma ei riiva. Selleks korraks.

Paljudel kivila liikidel on teine kevad, augustis õitses karukell, praegu merikannid, südajas keraslill ja peekerlilled. Laugud ajavad uusi värskeid lehti. Viigikaktus on õnnelik ja rahulolevalt priske.






Oskaks ainult neid aedlemise kahte tundi mitte näha kohustusena kõik läikima lüüa, mitte pahutseda, et aega ei ole ja ei jõua. Vaid võtta neid päikeselisi tunde kui aega iseendale - kui võimalust. Ja lohutust.




12 kommentaari:

  1. Ohh! Sul on seal tõesti imeliselt kaunis! Naudi ometi!

    VastaKustuta
  2. Vot see kõrge kõrreline jäi kohe silma! Midagi niisugust oleks mul ka vaja. Meil kiviaia servas puhtaks kaevatud ala just kõrrelisi ootamas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teravaõiene kastik 'Karl Foerster', hea lollikindel, ei pane plehku, ainult suurte vihmadega kipub veidi kummarduma aga ajab end uuesti püsti, mul on ta natuke toestatud ka igaks juhuks

      Kustuta
  3. Kui neid ilusaid päevi veel naaaatukese kauemaks jätkuks.
    Kenad värvid!

    VastaKustuta
  4. Oh, kuidas ma sooviksin ka iga päev kahte tundi puhtalt aia jaoks. Ma oleksin siis hulga parem ja rahulikum inimene. :)
    Aga ma naudin täiega seda aega, mis mul aia jaoks on. Va. see nn kasuaed - vaat see on küll lihtsalt kohustus. Muus osas olen ma püüdnud asjad enda jaoks võimalikult lihtsad hoida ja rohkem puudele põõsastele panustada - rohkem rõõmu, vähem tööd! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma tunnen kasuaia kohta saamoodi, nii tüütu :D samas ma arvmastan seda, et oma aiast on asju võtta, nii et eks tuleb ära kannatada.

      Kustuta
  5. no mina ei tea, mis sa nende roosidega teed, et nad nii ilusad on? Õitemeri.
    Malemängu on suht keeruline kahe tunniga ära teha :)
    Mul on ka kahju tuppa minna, kui pimedaks juba kisub, õnneks köögitoimkonda suurt pole.

    Ma pean uuesti autokooli minema, muidu ei saa kuhugile imetlema ega midagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures mitte midagi ei tee, neile lihtsalt tundub siin meeldivat. Lubade olemasolu on suur pluss, siis saab aedu vaatama :)

      Kustuta
  6. Kadestan seda kahte argipäevaõhtu tundi väga! Oleks mul vaid neid... ma oleks palju parem inimene ilmselt! :D
    Kas see kuslapuu õitseb kogu suve? Ma pean oma rootsikut ähvardama, et kui ta veel oma lehed keset suve peaks maha viskama, panen uue ja kultuursema asemele!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ah ei tea, vahel need kaks tundi ainult ärritavad sest kõik jääb pooleli ja midagi ei jõua. Samas nende tundide puudumine ärritaks samamoodi :D Kuslapuu õitses suvel millalgi, nüüd on tal ilusad punased marjad, mõne uue õie on ka uuesti sügisel ajanud. Lehti maha ei viska.

      Kustuta