esmaspäev, 21. september 2015

Käin juba lasteaias...

       Täna oli esimene päev kui väike Linda käis lasteaias. Või õigemini kohaliku lasteaia teisel korrusel asuvas lastehoius. Mis teha kui lapsi on ümbruskonnas nii palju, et lasteaeda ei mahu aga tuletõrje nõuded ei luba hoone teisel korrusel lasteaiarühma avada? Loomulikult tuleb sel juhul teisel korrusel avada lastehoid sest sel juhul on nõuded märksa leebemad.

Plastiliin, mis näeb välja nagu liiv - ime siis, et selliste imeasjade juurest lahkuda ei raatsita

Muidu on lastehoid üpris lasteaia moodi, ainult et õppetegevust ei toimu. Laulutunnis siiski väidetavalt käiakse. Aga sellest pole midagi sest Linda ema on nagunii seisukohal, et kolmestele polegi peale muusikatundide mingit õppetegevust tarvis. Eriti veel mitte sellisele kolmesele, kellel juba iseenese soovil ja initsiatiivil tähed selged ja lugema õppimiseks puudu vaid see õige "klõps". Seda "klõpsu" ema tagant ei sunni sest ükskord ta tuleb nagunii kui õige aeg.

Linda ema soovib hoopis, et Linda õpiks lasteaias veidi rohkemate lastega läbi saamist ja mängimist ja asjade jagamist. Harjutaks natuke vähemaks häbenemise kommet, mis vahel peale kipub tulema. Ja leiaks omavanuseid sõpru. Ja selleks on see lastehoid küll suurepärane  koht.

Kui allkorrusel on koos kaks lasteaiarühma siis ülemine korrus on tervenisti 6-7 lapse päralt. Seal on vaiksem ja rahulikum, väga hubane ja kodune peale selle. Kasvatajad tunduvad ka väga toredad sest kui ema Lindalt lõuna ajal küsis, et kes sulle lasteaias kõige rohkem meeldis, vastas Linda kohe, et "Mõlemad!" mõeldes siis ilmselgelt kasvatajatädisid.

Ja tegelikult on emal juba väike hirm, et ühel heal päeval seisavad ukse taga murelikud onud või tädid mõnest laste õigustega tegelevast organisatsioonist, et uurida miks laps kuidagi koju ei taha tulla. Esimeselt päevalt lasteaiaga tutvuma pidi ema vastupunniva lapse seljas koju kandma. Täna läks ema Lindale järele peale lõunasööki, et laps koju lõunaunne viia. Noh et esimene päev on kindlasti väsitav olnud või nii. Lõppes see asi sellega, et seisime kasvatajaga kõrvuti, kumbalgi laps süles. "Ei taha magama!" Tahan oma emmet!" kisas kasvataja süles olev laps pisarsilmil. "Ei taha emmet! Tahan lasteaeda magama!" jonnis Linda minu süles.

Aga homseks rääkis Linda kasvatajalt endale juba kõige-kõige kõrgemal asuva voodi välja. Õnneks on voodid nagu väljatõmmatavad sahtlid, mis trepiastmetena üksteise kohal asetsevad. Nii et isegi kui Linda sealt ülevalt alla peaks pudenema, maandub ta ainult veidi allpool magava lasteaiakaaslase kaissu.

Kaisa seevastu ei saa üldse aru, kuhu see õde küll nii kauaks kaob. Ja nõuab kompensatsiooniks nii sageli "emme opa!", et lõpuks ei jõua me kumbki ära oodata, millal see Linda juba ükskord koju saabub.


Pildil Linda koduväravas enne lasteaeda minekut


10 kommentaari:

  1. Nii tore, et Lindale lasteaias meeldib. Meil samad kogemused, et alul on lasteaiavaimustus nii suur, et kojuminek tundub kohutav inimõiguste rikkumine. Elu lõpuni mäletan, kuidas esiklaps lasteaia esimesel päeval enne lõunaund kojumineku peale kõik registrid täisvõimsusel lahti lõi, kuidas hetkega teisest majaotsast kohalik velsker kohale lendas, et ilmselt vigastatud laps kokku lappida. Aga paari nädala pärast võib tulla aeg, kus hommikul enam nii innukalt lasteaeda ei sukelduta ja lahkumisprotseduur kipub läbirääkimiste tõttu venima. Mis samas ei sega jälle pealelõunal protesteerimast liiga varase järeletuleku üle.

    VastaKustuta
  2. Palju õnne uue ja põneva etapi algamise puhul! Minu kolmene ütleb suure venna järgi, et tema läheb nüüd ka kooli... eks ta ju olegi väikeste laste kool :). Ja see on tore, et meeldib. Õnneks on ka minu lastele aias käimine meeldinud, minekuga pole probleeme olnud, kojutulekuga aga küll :). Rasked on need päevad, kui laps on haige või puudub aiast muul põhjusel - siis tehakse hommikust õhtuni pidevalt selgeks, et lähme lasteaeda!

    VastaKustuta
  3. Nii armas! maurus

    VastaKustuta
  4. Teil siis vedas selle lasteia asjaga, super.

    VastaKustuta
  5. Ruttu kasvavad, niimoodi seda pesast väljalendamist alustatakse :) Ilusaid ja häid elamusi lapsukesele.

    Aga muide, paljudes riikides algab kooliaeg hoopis varem kui meil. Belgias käivad lapsed lasteaias kuni 3.aastaseks saamiseni. Kui sinna on sügisel veel mõni kuu, arvatakse nad aiast välja ja edasi jätkavad nad mudilaskoolis, kus lisaks mängule käibki ka mitmesugune õppetöö. Ruumid on sisustatud hoopis teisiti kui lasteaias, pigem koolipäraselt, kuigi seal on olemas ka mängunurgad, mis pole enam väikesed mänguasjad vaid kööginurk nt. on lapse kõrguse pliidi ja kraanikausiga, et seal toimetada nagu päris. Turvakaalutlustel pannakse laste saabudes territoorium kindlal kellaajal lukku ja avatakse ka kindlal kellaajal, siis lahkuvad korraga kõik lapsed. Päris kooliaeg algab 5-aastaselt. Nii on minu teada ka Prantsusmaal ja Inglismaal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No seda ma ju räägingi kogu aeg, et selle teema puhul ei saa ma absoluutselt virisemisest aru - Eesti on laste kasvatamiseks suurepärane koht (eeldades loomulikult, et kõik on hästi ja lapsed on terved). Aga selle koha pealt mind ümber ei veena, et kui vanematel on tahet ja võimalust lastega tegeleda, neid igapäevategevustesse ja kergematesse töödesse kaasata ja igale poole kaasa võtta, siis õpib kodus laps rohkem ja stressivabamalt kui ükskõik missuguses õppeasutuses. Kuni kooliaja saabumiseni loomulikult. Ma ise näiteks olen väga lühikest aega lasteaias käinud ja ma küll ei leia, et mu alushariduses midagi puudu oleks. Linda vanuselt oskasin mina juba lugeda ja kui ma viie aastane olin siis õpetasin kahe ja poole aastasele väikevennale ka selle kasuliku oskuse selgeks :) Kui ma nüüd ainult mäletaks mismoodi see mul käis, kasutaks Lindaga sama metoodikat kui ta soovi peaks avaldama.

      Kustuta
  6. Tõesti on rõõm kui lapsele meeldib lasteaias käia. Meil nii hästi ei läinud ja läbirääkimiste tulemusena jõudsin lapsega kokkuleppele, et ta käib seal kella 9-12 ja nii jäi see kuni lasteaia lõpuni va. viimases rühmas, kui nad kord nädalas ujumas käisid. Aga kuna eesmärgiks oli, et lapsel oleks võimalus teistega mängida ja suhelda, siis see sai täidetud, õppetöö toimus vabatahtlikult kodus, nii et 4 aastaselt luges juba kirjatähtedega raamatuid meile soravalt ette.
    Lindale ja Teile aga mõnusat ja rõõmsat lasteaia aega :)

    VastaKustuta
  7. Jah, Sul on õigus, ka minu arust on just meil laste kasvatamiseks ja kasvamiseks loodud parimad võimalused. Kasvõi see pikk lapsepuhkus, mis mujal kestab vaid 4 kuud. Mina ise ja mu tüdrukud lugesid samuti 4-aastaselt juba suuri raamatuid, pojaga läks kauem, aga vanem õde luges talle 5-aastasena kõiksugu lugusid ette, miks siis noormees üldse pingutama pidi. Mina ise pole päevagi lasteaias käinud.
    Aga hea, et Linda nii rõõmsa näoga teistega mängima läheb. Lapsepõlv ei tohi liiga lühikeseks jääda. Mäng on väikese inimese töö :)

    VastaKustuta
  8. Täitsa vahva lugeda, et nii palju lapsi rõõmuga aeda läheb, enamasti on see minu ringkondades küll üks vaev ja rist ja viletsus olnud. See on igati tore, et Lindale meeldib aga õppimise suhtes olen Linda emaga täielikult nõus :)

    VastaKustuta
  9. Väga armas laste...hoid. See ettekirjutuste värk aga ajab lausa irvitama.

    Mina olin ka selline laps, kes olekski lasteaeda jäänud. Kui vanaemal juba mõistus pisut sassi hakkas minema, kasutasin mina seda häbematult ära ja saatsin ta koju tagasi öeldes, et täna pidi ema järgi tulema. Kasvatajad siis istusid seal minuga ja kui ema Tallinna rongilt 7 ajal tuli ja kodust läbi käinuna kurjalt kohale tormas, oli lõbu muidugi läbi...
    Mu lapsed on ka kõik heal meelel lasteaias käinud.

    VastaKustuta