esmaspäev, 12. juuni 2017

Juuni alguse iirisepostitus

Kätte on jõudnud juuni ja nagu tavaks, lõpeb sellega ka suur kevadine põud aias. Esimesed vihmad on janust aeda kastnud ja saan selles suhtes veidi hinge tõmmata, vähemalt kuni suure juulipõuani. Esimesed aiatiirud Aalujate juurde on samuti tehtud, käidud nii Futulandis kui Togrami aiasoppides.

Sel aastal kavatsen kõvasti taimetõstmisega tegeleda, eile tegin endale sellega vist lausa liiga. Toimetasin päev otsa aias, kiiruga vaid lõuna ajal paar ampsu võttes ja nüüd on kõik lihased valusad. Kusjuures keegi teine peale mu enda ei saa ilmselt arugi, et aias midagi muutunud on. Väikeses aias lihtsalt kasvab kõik maru kiiresti džungliks kätte ja on vaja aeg ajalt harvendustöö ette võtta. Isegi ühe vana roosi olin sunnitud ümber tõstma sest pfitzeri kadakas `Goldkissen` oli ta täielikult enda alla matnud. Astilbed ja floksid on plaanis kõik välja kaevata, pool saatsin juba Marele metsaaeda.

Enamus madalaid iiriseid on nüüdseks õitsemist lõpetamas. Tegelesin eile õhtul ka sortide tuvastamistööga. Nimelt olen viimase paari aasta jooksul lahketelt aalujatelt saanud seljatäie iiriseid ning meeldivaid üllatusi kaunite õite näol tuleb siit ja sealt. Panen  tuvastatud sordid siia ritta:

`Cherry Garden`

Taga talust saadud `Dorothy`on kõrge ja väga varajane.

  `Impeached`


`Naktzars`


`Hoodlum`

 `Rio Rito`. Paistab ka üks `Velvet Capersi` õiepung, mingil moel oli üks taim ennast täpselt keset Rio Rito puhmast sättinud.


`Velvet Capers`. Pilt ebaõnnestus, proovin järgmisel aastal uuesti


`Twilight Pink`


`Carilla`
 

Ja lõppu eriti vahva pisike tegelane. Plastmassist taimesilt on heaks mõõdupuuks, mille abil saab näha kui pisike tegelikul on Iris babadagica. (Selle nime all ma ta sain aga õigem oleks vast Iris aphylla subsp. babadagica). Loodetavasti sai nüüd kõik kenasti määratud. Väga palju õiepungi iiristel sel aastal pole, nii et ka järgmisel aastal võib veel üllatusi tulla. Hilisemad kõrged sordid alles sätivad ennast õitsema, neist mõni teine kord.


5 kommentaari:

  1. mina tõstsin palju iiriseid eelmine aasta ringi ja kõik neist ei hakkagi õitsema, eks saavad siis järgmisel aastal uues kohas sellevõrra rohkem särada. Kas su Babadagica on SS käest või mujalt ?

    VastaKustuta
  2. Minu paarikymnest iirisest hakkab õitsema vist 2, aga kolimise tõttu saavad nad selle andeks. Ka ilma õiteta on nad ilusad.
    Kyll on alles nunnusid sorte olemas.

    VastaKustuta
  3. Kuna aed läheb jungliks kätte, siis üritan pooltest kõrgetest iiristest sel aastal loobuda, aga pisikesed on sügavalt hinge pugenud, need jäävad küll kõik alles.:)

    VastaKustuta
  4. See viimane on nüüd küll nupsuke! Iirised igas mõõdus on väga toredad. Värvide osas olen aga konservatiivsem ning pigem meeldivad puhtad toonid ja kahevärvilised. Kirju-mirjud on mu jaoks liialt kirju-mirjud! :)

    VastaKustuta