kolmapäev, 1. juuni 2016

Mentaalse arengu tõestuseks

Kui minu aia tingimustele mõelda ei tule kellegi vist kellelgi pähe sellisest kuivusest sõnajalgu otsida. Aga ometi neid sealt leiab. On ida-sõnajalg (Dryopteris crassirhizoma).


Nipponi naistesõnajalg `Ursula´s Red`


Läiksõnajalg (Dryopteris goldiana)


Keel-raunjalg (Asplenium scolopendrium)



Sirplehine kiviürt (Woodsia polystichoides). Teda ma kasvatan veel veidi suuremaks ja siis kolib ta kivilasse. Loodetavasti antakse selle tarvis ikka sel hooajal vihma kah.


Tii toodud pisike nimetu sõnajalg.

Aga miks sõnajalad? Nende kevadine lahtirullumine on minu nõrgaks küljeks. Seda võiks imetlema jäädagi.

 Kiusatus sõnajalgu aeda tuua suureneb aga ka seetõttu, et lühikese autosõidu kaugusel asub sõnajalgade kasvatamisega tegelev Enno talu. Olen igal aastal leidnud sobiva varjuaiaga sõbra, kellele mul on hädasti - väga hädasti, vaja kingituseks sõnajalgu viia. Et oleks ikka ettekääne Enno talu varjuaias veidi ringi jalutada.

 Millegipärast lähen koju tagasi alati kahe potiga, ühes sõnajalg varjuaiaga sõbrale ja teises sõnajalg eneseõigustusega "küll-ma-ühe-varjulisema-koha-ikka-leian". Sel aastal tõttas appi Muhedik, kes minu kaudu Enno talust mõned sõnajalad tellis. Oligi põhjus jälle sinnapoole sõita.

 Sain imetleda sõnajalaaedniku "porgandipeenart".

Sõnajalg mida ei osteta. Sõnajalatalu perenaise sõnul ei tunne nende iluduste vastu keegi huvi ja ta on neid ajaloo vältel müünud vaid viis potti. Või noh, minu külaskäiku arvestades nüüd siis kuus! Dryopteris dialata stansfieldii. Kas pole imeline?

Rohe-raunjalg, kasvab Eestis ka looduslikult kuid on väga haruldane I kategooria kaitsealune liik. Talu vanaperenaine olevat aastaid proovinud seda sõnajalga aias kasvama saada enne kui õnnestus.

Pildid ei suuda minu mõnusat jalutuskäiku edasi anda - no vaadake vaid!






Sõnajalatalu kohta Internetist lugedes leidsin säärase lõigu:

 "Inglise botaanik Abraham Stansfield kirjutas 1858. aastal oma sõnajalakataloogis: „Lilleõite erksaid värve imetlevad kõige madalama intellektiga inimesed, aga et hinnata vääriliselt sõnajalgade vormi ja tekstuuri ilu, see nõuab mentaalse taju kõrgemat taset ja arendatud intelligentsust. Seepärast saab kasvavat huvi sõnajalgade kasvatamise vastu pidada mentaalse arengu tõestuseks.“

26 kommentaari:

  1. :D jumalad olgu tänatud, mentaalne areng toimub laialdaselt :D ma olen tegelikult kade, sest ma pole Enno tallu sattunud. Mida rohkem ma sõnajalgu vaatan ja jälgin, seda enam ma neisse armun. No ikka täiega :)

    VastaKustuta
  2. Sõnajalad on mitmekylgselt ilusad ja Sa oled õnnega koos, et neid kasvatav aiand kodu lähedal on.
    Sõnajalgade kevad on tõesti vastupandamatu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On jah, siis istukski hea meelega sõnajalgade alla ja lihtsalt vaataks ja vaataks :)

      Kustuta
  3. Môtlesin, et saab Enno tallu koos Sinuga minna, aga tuleb välja, et Sul juba käidud.sônajalad on ürgsed taimed ja mu keldrimäkke on neid hädasti vaja




    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma võin seal lõputult käia, nii et lähme aga :)

      Kustuta
  4. Sõnajalad on võrratud, kahjuks on ka minu aias neile vähe sobivaid kohti. Aga maja ees kasvavad neli laanesõnajalga, mis me üle neljakümne aasta tagasi onuga metsast tõime ja nemad on tõeliselt võimsad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma katsun ka neid maja ette pidama saada, muidu on liiga kuiv aga istutasin ampli alla, siis tilgub suvelilli kastes neile ka midagi

      Kustuta
  5. Mul on ka vaja Enno tallu minna. Heh, mida kirjandust - madalama intellektiga ... dziisss

    VastaKustuta
  6. Aga nendele, kes ei saa minna: nad saadavad ka taimi postiga. Mina läksin sügisel seda teed, et valisin nende kodulehelt taimed välja, telefonitsi veel konsulteerisin sobivuse suhtes perenaisega ja käes need taimed olidki! Ilusad taimed, hoolikalt pakitud ja kasvavad rõõmuga. Muidugi, aia ilu ja võlu ja ahvatlused jäävad sellise meetodi juures puudu, aga eks see ole mõneti ka hea! maurus

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on hea võimalus ja taimed on neil ilusad!

      Kustuta
  7. Vastused
    1. :D Ehk mitte loll aga võibolla veidi kibestunud lihtsalt?

      Kustuta
  8. See on tõesti kummmaline, et on palju inimesi, kes ei taha näha, kui mitmekesine on looduse looming ja kuipalju põnevat ja ilusat selles peidus on. Ma ei arva, et kõik peavad kõike kasvatama ja armastama, aga päris suur hulk inimesi peale oma kolme roosi ei tunnista mitte midagi. See on midagi sarnast Sinu kivila imetlemisega, on andunud fanaatikuid, kes rõõmustuvad kõigest ja on neid, kes käivad kinnisilmi ringi.
    Aitäh Sulle, et võtsid nõuks mind aidata ja kui see sõit Sulle endale ka palju pakkus, olen topeltrõõmus.

    VastaKustuta
  9. Vastused
    1. Thank you! We have a farm nearby that grows ferns for sale. I visited it yesterday.

      Kustuta
  10. Armsad tegelased. Seda imetlemist jagub ikka selles taimemaailmas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi jagub, tuleb lihtsalt silamd ja meeled avatuna hoida.

      Kustuta
  11. Ojaa, kui ma ka ükskord siit eelarveaugust välja ronitud saan...
    Ma ei saa aru, kuidas saab sõnajalgu mitte armastada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Sulle sobiks ju ka pisikesed tegelased kuhugi kivide vahele küll.

      Kustuta
  12. Minul on Dryopteris dialata stansfieldii olemas. Enno talu toodang. Eelmine sügis ostetud ja hakkasin seda kohe oma eriliseimaks-ilusaimaks sõnajalaks pidama! Nüüd veel siis selline lugu juurde!
    Aga minu areng on küll kahepidine. Mulle on lisaks sõnajalgadele ka väga daaliad meeldima hakanud (suured, värvilised), kellest ma varem eriti ei pidanud. Minu arvates iga taim väärib imetlust. Ma veel natuke õpin mõningaid "kribusid" hindama, aga küll see tuleb. Vahel imestan mõne teise blogis, et milleks küll see, aga igale oma!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No näed siis, üks neist kuuest, kes selle sõnajala ostis, olid sina ja teine mina, kindlasti on nende nelja seas veel tuttavaid! :D Ja eks see mentaalse arengu tsitaat rohkem naljana siin blogis mõeldud oligi. Mulle sellised vanad kirjapalad meeldivad, ükskõik kas ma siis autoriga nõustun või mitte. Meeldivad mullegi ju näiteks roosid ja liiliad ja tulbid ning muud suured ja värvilised.Tegelikult olen ma pigem mõttes peenutsejateks pidanud neid, kes mingi taimeliigi seepärast enda jaoks välistavad, et selle kasvatamine ka laiemale avalikkusele huvi pakub.

      Kustuta
  13. Mul on ka mõnigi siinmainitud sõnajalgadest olema, kuid väiksed tutsakad. Tegelikult meeldiks, kui neid oleks suuremad väljad, selle peale peaks aga mõtlema, kuidas seda väikses aias korraldada. Muru arvelt? Miks mitte, vihkan niitmist. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teed neile väikese multšitud istutusala näiteks?

      Kustuta