reede, 25. juuli 2014

Roosamannast ja salapärasest krabistajast

Aias valitseb praegu tõeline roosamanna. Huvitaval kombel ma ise ei mäleta, et ma nii palju roosat aeda toonud oleks. Ju siis on mu sisemine Barbie ennast siiani osavalt peitnud...

tundmatu roosa liilia:

Roosad sabad ja taustal roosa roos "Fairy"(Veronica spicata 'Red Fox')

Mehhiko jänesekapsas on ka roosa (Oxalis tetraphylla

Esimesed floksid on ....roosad

Minu roosa lemmik on aga roos Pretty Sunrise, need roosa ja kollase varjundid mängivad päris kenasti ja toovad ühe kauni päikesetõusu värvidemängu mõttesse küll:

Aga roosat roosiilu jagub veel ja veel

Nagu ka Piilu, kes eelmisel aastal maapõue otsustas jääda aga sel suvel jälle väljas roosatab


Mis ei ole roosa, on pruun. Nagu näiteks muru.... näitab väga ilmekalt, mis saaks aiast, kui ma igal õhtul abikaasat paariks tunniks titekarja ei jätaks ja kättevõidetud vaba aega veetassimisega ei sisustaks.

Päästa ei õnnestu ilmselt kumbagi eelmisel sügisel istutatud pojengi, ka leviisiad ja Futult saadud viali priimula on hinge vaakumas.

Aga kõrbenud murul on ka omad eelised. Eile kastes kuulsin kuidas keegi salapärane hiilib aiaserva mööda, ikka krõpa-krõpa-krõpa. Seejärel peatub krõbinal kompostihunnikus, kust hakkas kostma tuhnimist ja rahulolevat matsutamist. Hiilisin tuppa kaamera järele ja püüdsin krõbistaja filmilindile - siin ta ongi:


Naabrinaine meenutas siin, et kunagi ammu, hallidel aegadel, peeti meie elamise kõrvalhoones lehma. Igal õhtul, täpselt lüpsiaja alguseks tuli aiaäärt pidi riburada terve siilipere sooja piima mekkima, mille perenaine neile alustassile valas.

Tänapäeval piima enam siilidele pakkuda ei soovitata ja ega polekski seda õiget, lüpsisooja piima, enam kusagilt võtta. Aga tundus, et hädaga kõlbas kompostihunnikust leitu ka - vaesed ajad, mis teha!

9 kommentaari:

  1. siilid on igavesed nahistajad ja vahvad sellid aga meil on liiga palju lemmikloomi ja pole sellist head kohta ka, kus siilil oleks turvaline olla :(

    VastaKustuta
  2. Barbi, mis Barbi, aga Sul ju 2 tibi, kellele see roosa peaks küll meeltmööda olema. Mina armastan küll sinist, aga roosat pean kõige lillelisemaks värviks.

    Pojengi pärast ära veel muretse, kui tal pungad elus, tuleb järgmisel aastal, mis mühiseb, anna neile aeg-ajalt vaid vett, et juured ei kuivaks.

    Meie siilikesed läksid rebasele piduroaks ja praegu pole neid vist ka kuskilt tulemas :(

    VastaKustuta
  3. Siilid on vahvad! Ja roosa minu lemmikvärv. Tahan ka omale roosasid sabadikke...

    VastaKustuta
  4. Väga ilus roosa! Kui sa pojengi istutasid sügisel ja ta praegu kuivab, on tal äkeste midagi muud viga, kui kuivus. Leviisia peaks ka kuiva nautima.

    VastaKustuta
  5. Eks nad kõik naudivad parajas koguses -aga see, mis meil toimub, on üle mõistuse. Isegi mägisibulad kõrbevad, uskuge või mitte

    VastaKustuta
  6. Need okkalised nahistajad on minu lapsepõlve tegelased, tekkisid nad meie suvilaaeda just suve teises pooles vastu sügist ja siis sai neile iga päev alustassil lehmapiima (mitte küll lüpsisooja) viidud. Oh küll need siilibeebid olid armsakesed! Ma arvan, et üks korralik kompostihunnik on märksa rikkalikum toidulaud, kui lüpsisoe piim :). Siin elamises nägin siili mõned aastad tagasi, korra... ja rohkem pole neid siin nähtud...
    Vahva, et filmisid! :)

    VastaKustuta
  7. Minu preilid teatasid eile, et nende lemmikvärvideks on ühel roosa või lilla ja teisele meeldivad kõik värvid, eriti aga heleroheline. Võin nad sulle vist külla saata :D

    meil oli ikka ka siile, aga nüüd pole trehvanud, küllap siiski elavad.

    ootame kõik vihma, sest pruuni värvi aias sellisel kujul kohata ei taha.

    VastaKustuta
  8. Ka meite madal märg maa hakkab läbi kuivama. Vialikast niipalju, et tema võib täitsa vabalt lehed maha lasta ja ühepungalisena (juured ja keskel väike pung) maa alla uinuma ja järgmist suve ootma jääda. Ümbritse igaks juhuks kasvukoht kividega vms. Sest ta väljub mullast järgmisel aastal alles mai lõpus.

    VastaKustuta
  9. Armas , armas , armas. Mina olen ka vist Togrami tüdrukute moodi :) meeldib, mis mannavahtu puudutab. Ja nii tore krabistaja. Mina ikka ootan et mõni meile ka pidama jääb. Nüinud olen aegajalt. NAd on nii nii toredad, kuidagi mõnus kui nad kodu juures on.

    VastaKustuta