teisipäev, 16. aprill 2019

Aprill, aprill

Esimene suur õitsemislaine aias on läbi ja uus algamas. Lumekupud ja lumikellukesed õitsevad jahedate ilmadega pikalt, isegi praegu pole nad varjulisemates kohtades veel õitsemist lõpetanud.

Eranthis hyemalis `Guinea Gold`

Huviga sai oodatud, millal avab õied talvine lumekupp `Flore pleno`. Päris armas tegelane.

 Eranthis hyemalis `Flore Pleno`

Esimene õitseja, talvine lumekupp `Schwefelglanz`on nüüdseks lõpetanud aga üllatuseks avastasin, et ta on eelmisel aastal usinalt seemneid laiali poetanud. Põnev, mis sealt titemerest tulemas on, Internet väidab, et võib sordiehtsat järelkasvu seemnest anda küll.



Krookused ja võrkiirised on nüüdseks lõpetanud, teatepulga võtavad üle sinililled. Esimesena transilvaanlased ja siis harilikud sinililled. Kuigi sinilille puhul on alati asi harilikust kaugel - kuidas küll nimetada harilikuks taime, mis särab ja sillerdab aia ääres sinise, lilla, roosa ja valge eri toonides ja varjundites.



Transilvaania sinilill `Alba`(Hepatica transsilvanica `Alba`)



Transilvaania sinilill `Lilacina`(Hepatica transsilvanica `Lilacina`)

 Transilvaania sinilill `Harvington Blue`(Hepatica transsilvanica `Harvington Blue`)

Sinine täidisõieline sinilill kahjuks nähtavasti talve üle ei elanud, vähemalt praegu pole mingit elumärki näha aga roosaõieline on alles.
 
 Ka kivilas on küll esimesed värvilaigud hääbumas aga kohe alustavad uued nagu näiteks suur karukell.

Pulsatilla grandis

Ümaralehine kivikress meeldib mulle ka väga aga ta jäi iga aastaga viletsamaks. Eelmisel aastal noorendasin ja istutasin teda mitmesse kohta laiali, nüüd õitseb jälle ilusasti.




 Aethionema rotundifolium

Sama ilus lilla varakevadine kiviktaimla kaunistaja on maadjas litterhein. Külvab ennast kui segane aga kuna teda on ka lihtne välja rohida, siis pole probleemi.

 Thlaspi stylosum

Siiani on ennast ilusatsi külvanud ka punane nõmmkann, mis on tore sest muidu ta väga pikaajaline ei tundu olevat, siis on vähemalt järelkasv olemas.


 Androsace carnea

Aga üldiselt on ikka veel liiga tuuline ja külm, et pikemalt aeda kisuks, kui lühike jalutuskäik kevadõite imetlemiseks. Kui vahepeal sooje ja ilusaid kevadilmu jagati, olin mina õpilastega Lahemaal metsas. Ilus ilm kulus muidugi sellele matkale ka ära, nii et ei saa nuriseda. Kevad alles ees.

12 kommentaari:

  1. Sinililled on imelised, nii palju värve ja nüansse. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On tõesti, minu harilikud aiaäärsed roosad-sinised-valged ei taha pildile jääda kuidagi, tuleb ilma fotokata imetleda.

      Kustuta
  2. Khmm... sinilillenduse püha graal, sinine täidisõieline, paistab juba igas aias olemas! Huvitav, kust nad kõik nii äkki nüüd tulid? Aastaid ju taga aetud! :D
    Täidisõieline lumekupp on väga nupsik!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle praegu tundub, et minu oma talve üle ei elanud aga veel ei kaota lootust, ehk tuleb hiljem mõni leheke ikka ja kosub, praegu pole ühtegi elumärki.

      Kustuta
  3. Haha, minul ei ole peenardes YHTEGI sinilille, maja ymber põõsastes ikka on mõned.
    Kyll karukellad on ilusad. Aga minu omad alles ärkavad, õiteni läheb veel aega.
    Sinu alpinaariumivaated tekitavad kivilapalavikku, selle vasta ei saa.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur karukell ongi varajane, teised mul ka alles valmistuvad ja tärkavad erinevates staadiumites.

      Kustuta
    2. Litterhein ja punane mägikann said mu soovide nimekirja lisatud. Nii armsad kevadkleidid neil 😀

      Kustuta
    3. Ma usun, et mõlemat annab näpistada ;)

      Kustuta
  4. Igas aias isemoodi :) Minul sel aastal on sinililled koos krookustega ja hakkavad ka juba osaliselt lõpetama ja säravad nad tõesti oma eripalgelisuses üldse mitte harilikult. Täidisõieline sinine on veidi uiman, eriti väiksena. Ära veel lootust kaota ja selle lumekupu mõnele titele pretendeeriks küll kui juba jagada kannatab :D

    VastaKustuta
  5. Ärge siin ahvatlege inimesi :) Juba hakkasid meeldima nii litterhein, nõmmkann kui ka kivikress :) - ei tea, et ühtegi neist aias olemas oleks. Aga sain ka targemaks, lilleke, mille ühest peenrast leidsin ja mida mina oleks arvanud kollaseks ülaseks, tundub olevat talvine lumekupp `Guinea Gold`...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks neid lumekuppe ole ka eri liike ja sorte, Guinea Gold on maa seest tulles pronksjat punakat tooni.

      Kustuta