esmaspäev, 3. september 2018

Visby - kõige nunnum linn

Ma muidugi ei ole kõigis maailma linnades käinud aga olen täiesti veendunud, et enam nunnum olla ei saa. Ilusaid linnu olen varem ka näinud aga nii armsat vanalinna mitte.


Käisime Tallinki kruiisiga, mis on Gotlandiga esmatutvuse tegemiseks vist kõige optimaalsem variant. Saare- ega linnaekskursioone ei võtnud, otsustasime omal käel ringi vaadata. Ja usun, et hästi tegime, päevaga jõudsime parasjagu vanalinnale, muuseumile, botaanikaaiale ja keskaja laadale tiiru peale, lõunatada, korra Kränku teepoes käia ja ühes perekohvikus põldmarjamoosiga safranikooki süüa ja oligi aeg tagasi laevale suunduda.


Visby muuseum oli seest selgelt suurem kui väljast, kohati tuli tunne, et oleme labürinti sattunud. Mulle meeldisid kõige rohkem pildikivid - 5.-12. sajandist pärinevad kaunistatud lubja- või liivakivist plaadid. Pildikive on püstitatud mälestuskividena, neile on kantud motiive müütidest ja saagadest. Kivisse raiutud kujutised värviti musta või punase värviga.



Aga ka ülejäänud muuseum oli huvitav, lugesime-vaatasime Gotlandi ajaloo kohta ja siis läksime linna peale, kus tundus, et oleme ajamasinaga ootamatu hüppe teinud. Keskaja päevade puhul olid nimelt kõik kohalikud ja külalised ennast teemakohaselt riidesse pannud. Tundus, et ainult see meie laevatäis liikuski tavariietes. Kostüümidega oli vaeva nähtud, ka lastel olid keskaja riided ja neid veeti ringi puust kärudes, õnnestus näha isegi parimate rüütliturniiride vaimus dekoreeritud ratastooli.


 Kui muidu võlub Visby ka oma roosidega, siis selleaastase põuaga olid augusti alguseks roosid juba lõpetanud, küll aga oli tänavaservas kasvavate rooside tüvesidki uhke imetleda. 


Kunagi oli Visbys kokku 16 kirikut, praeguseks on alles vaid üks, 1225. aastal valmis saanud Püha Maarja toomkirik.  Romantilisi kirikuvaremeid on aga vanalinnas iga nurga peal.




 Visby botaanikaaia asutas 1855. aastal toreda nimega ühing - Suplevate Sõprade Selts. Tänapäevase ilme sai botaanikaaed 1930. aastatel. Botaanikaaed oli pisike aga ilus, vaadata oli küll ja veel. Näiteks järgmisel pildil on luuderohi botaanikaaias asuvatel Püha Olavi kirikuvaremetel.


Luuderohi on Gotlandi maakonna üks sümboleid ja seda võib näha kõikjal Visbys


Vasakul 1961. aastal istutatud mammutipuu, paremal liibanoni seeder


Mõõtkavaks valitud reisikaaslane Märt ja hõlmikpuu


Küngas, millel asus armas puidust aiapaviljon oli kujundatud kiviktaimlaks



Ürdiaias väga hoolega ringi ei saanud vaadata sest seal sadas vihma. Sellist lokaalset, nagu suure põuaga koduaiaski.

Teise külje pealt ligi hiilides...


  Ürdiaia kõrval valmisid viigimarjad, aprikoosid ja sidrunid



Suvelillede istutusala kohta oli ilus ja põhjalik plaan




Taustal paistab roosiaed


Äratundmisrõõmu ja ühtekuuluvustunnet tekitas tüüpilises poosis aednik.

Järgnes pikk jalutuskäik mööda linnamüüri, nii sees...


...kui väljaspool

 Gotlandile lähme kindlasti kunagi tagasi aga siis juba kogu saart avastama. Vaatamisväärsuste raamatki sai juba teejuhiks valmis ostetud.


8 kommentaari:

  1. Üks igatepidi tore saar. Ise ei ole küll kahjuks käinud, aga paar nädalat tagasi lugesin kohalikust lehest reisikirjeldust. See reisisell oli saarele ringi peale teinud. Teie kahe muljed täiendasid teineteist väga positiivselt. Aitäh!

    VastaKustuta
  2. Tõesti ülinummi. Sellises linnas võiks ennastki hästi tunda :)

    VastaKustuta
  3. Gotland on üks mu unistuste koht, kuhu tahaks minna. Teine on Island, kolmas Fääri saared.

    VastaKustuta
  4. Armas saar,ise kahjuks pole käinud,kuid on ka soovide nimekirjas.Mare meil on sarnased reisiunistused.

    VastaKustuta
  5. Tore reis kindlasti! Päikeseline ja soe! :P
    Ja liibanoni seeder... ei tea kas ta ka meie saartel kasvada võiks?!

    VastaKustuta
  6. Tõeliselt nunnu, mitekylgselt ja sygavalt.

    VastaKustuta
  7. Äitäh jagamast, tahan nüüd ka Gotlandile minna. :)

    VastaKustuta
  8. Tõesti armas. Aitäh jagamast! Minu meelest luuderohi ise juba lisab sellist hõngu sellele kohale kus ta "valitseb" :)

    VastaKustuta