teisipäev, 2. jaanuar 2018

Vaikiv Troll

Olen rõõmsalt päri kaasaalujate poolt minusugustele omistatud tiitliga "Vaikiv Troll" kuna ühtegi blogipostitust pole ma juba väga ammu kirjutanud. Miks ei ole? Kes seda nii täpselt teabki... Ehk laiskusest? Või vastupidi kiiretest aegadest tööl? Või hoopis endamisi mõeldud otsusest vähem rabeleda ja teha ainult hädavajalikku, et jääks lisaks töödele, majapidamisele ja savitamisele aega põnnidega aeg-ajalt lauamänge mängida või jalutamas käia sest minuni on jõudnud arusaamine, et praegu on nende jaoks just see armas kuldne lapsepõlve aeg, millest neile peaksid jääma ilusad mälestused emaga koos veedetud ajast, mitte närvilisest ringiruttamisest ja pahurast ära-tüüta-mul-on kiire-lapsevanemast? Mis ei tähenda, et nad vaatamata mu mõtetele aeg-ajalt selle ebameeldiva kiirustamisega kokku ei puutuks. Või siis on postitused harvaks jäänud tänu näoraamatule ja sealsetele gruppidele, mis ju kiiremini ja operatiivsemalt oma pilte ja mõtteid jagada võimaldavad? Igal juhul on mingi sein ees ja postitused ei taha kuidagi tulla.

Kui midagi öelda ei ole, siis pildid aitavad ikka hädast välja. Lugesin aiablogidest aasta kokkuvõtteid ja otsustasin ritta panna möödunud aiahooaja iga kuu kohta ühe silmapaistva taime. Valik on juhuslik, lappasin oma ikka-veel-sorteerimata aiafotosid ja kui mõni taim kõnetas, siis siia ritta ta ka sai.

Märtsikuu tegijad olid lumekupud ja lumikellukesed. Mõlematel oli uusi põnevaid sorte, mis varakevadist esimest silmarõõmu pakkusid.

lumikelluke `Wasp`

Aprilli suured lemmikud olid sinililled ja karukellad aga pilt tuleb hoopis kevadisest valevlillest. Sain ta 2016. aasta sügisel ja kevadel ei olnud märtsikuus õitest kippu ega kõppu. Mõtlesin juba et ei läinud esimese korraga õnneks.  Alles aprilli viimastel päevadel pistis nina maa seest välja.

kevadine valevlill (Bulbocodium vernum)

See oleks küll nüüd naljakas kui ma mai ülaste kuuks kuulutaksin sest lapsepõlves ma ei sallinud neid lilli silmaotsaski. Ilus oli küll kui kogu metsaalune ülasevalge oli aga kuna ma ilmaski ühtegi teist lille sünnipäevaks ei saanud, ei äratanud see taim minus erilist sümpaatiat. Nüüd aga küll, eriti Eestimaalt leitud huvitavad sordid nagu `Villamaa seelik` või `Taavi`. Aga ei, las olla siis pigem esimene emajuur, keda ma kohe esimesel talvel ära ei suretanud.

kevadine emajuur (Gentiana verna)

Juunis ajasin oma iirisesortide jälgi ja proovisin võimalikult paljud neist ära määrata. Tagantjärele on hea meel, et seda veel aasta võrra edasi ei lükanud, nüüd oleks see töö palju raskem ette võtta.
Aga juunikuu lilleks saab.... nelk. Jällegi, ei oleks kunagi arvanud, et minust nelgisõber saab aga vaated muutuvad. Eriti kui aeda jõuavad sellised taimed nagu traakia nelk

traakia nelk (Dianthus microlepis)

Juulikuu kirevust vaadates jäävad piltidelt silma pigem kooslused kui üksikud taimed. Pilte lapates jäid silma turkmeeni laugu suured lillad õisikupallid - Milda tõi sügisel kotitäie sibulaid, aitäh!




August. Mulle väga meeldivad ängelheinad, nii värvi kui oma kauni õhulise ja pitsilise oleku poolest. Väikesesse ja väga päikesepaistelisse aeda nad paraku kõik ei passi. Küll aga jaapani ängelhein (Thalictrum kiusianum). Saagu teda palju.


Sel aastal olid septembrikuus roosid veel täies õieilus, nii et ebatraditsiooniliselt saab septembrikuusse üks roosipilt. Võtke või jätke, sordiks `Fortuna Rigo`. Foto tehtud 29. septembril.


Oktoobrikuus on sügisekuulutajateks krookused, kuid millegipärast ei ole ma neist sel aastal piisavalt head fotot teinud. Nii et üks teine oktoobrikuine õitseja - Tiilt saadud valge krüsanteem.






Ilusat uut aia-aastat kõigile!




12 kommentaari:

  1. Vastused
    1. :) Loodetavasti peavad mõned kivilatutsud ikka selle iiri talve vastu ka

      Kustuta
  2. Väga tore kokkuvõte ju! See jaapani ängelhein tundub pildi järgi ülilahe - lähen kohe guugeldama :)

    VastaKustuta
  3. Nojah, see Vaikiv Troll on pigem auväärne nimetus kui noomitus :) Mina panin postituse pealkirjad ära ja ülejäänud rehkenduse teen hiljem :)

    Ilus aasta oli tegelikult. Piltideltki näha ju.

    VastaKustuta
  4. Väga põnev on läbi lillede möödunut meenutada :) Minu madalad iirised jäid kahjuks määramata, plaanisin seda talvel Muhedikuga arutada, aga hiljaks jäin. Head alanud aastat tervele te perele!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Head alanud aastat Sulle ka, ehk määrame kamba peale need iirised siiski ära.

      Kustuta
  5. Head uut aastat nii aiale kui perele!:)

    VastaKustuta
  6. No Troll, hääd uut aastat! ;P
    Ilus pildirida... aga õige roosa võitu. Aga nagu me ju juba ka tõdesime - ega aastad polegi enam päris need! :D Naeran ja loodan, et naerad kaasa!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teadagi ju, et mida vanem eit, seda roosam... aed. :D

      Kustuta