kolmapäev, 27. aprill 2016

Lähivaates

Täna tuli korraks päike välja ja temperatuur tõusis 12 soojakraadini. Imelugu! Kasutasin juhust ja tegin põnnide lõunaune ajal väikese aiatiiru. Esimese õitseja tiitel tulpide kategoorias - tulipa polychroma!


Täna alustas õitsemist ka teine varajane - Tulipa humilis Pulchella Violacea

Ülejäänud alles valmistuvad. Sama on ka priimulatega, igal taimel on ettevaatlikult üks õis lahti. Ootavad sooja. Ja õigesti teevad, ka mina ootan, enne kui aias rohkem toimetada tahan.

  Nokkisin kivilast sillapealseid (sibulad on nii sügaval, et pole lootustki) ja uurisin lähemalt ka sealset elu. Üllataval kombel on täielikult silostunud Aalujate vapiloom Opuntia compressa, kellel vahetult peale lume sulamist paistis kõik korras olevat. Nüüd olengi vapiloomatu!

Samuti lume alt väga heas konditsioonis välja sulanud kalju-kukehari `Cristatum` on ka õnnetuma moega kui varem. Seda toredat taime on mul aga mitmes kohas ja hulga noortaimedega, nii et pole midagi hullu.






 Mägisibulatest on lahkunud 2014. aastal Kallimast tellitud `Rosty`. Väga õnnetu on ka `Marmalade`, kellest on alles kolm sibulasoomust aga ehk veel toibub. Mägitähk Orostachys spinosa Green Form on saanud küll kannatada kuid hulgaliselt leidub ilusaid taimi.


Mitte mingit märki pole kivilas ka kahest sügisel Tiilt saadud nelgiliigist, eelmisel aastal saadud alpi litterheinast ega kukeharjast `Chocolate Ball`, puuduvad ka Dianthus Gelidus ja Townsendia leptotus.   Õnnetu on ka kuldkann Helianthemum hybrida `The Bride`. Kolm rohelist lehekest siiski on.

Mõni võib nüüd sellest pisikesest pilgust kivilasse järeldada, et asi on ikka päris hull, kuid tegelikult on kõik kõige paremas korras. Suurem osa pisikesi kivilatutsakaid ja mägisibulaid on ju väga hea elu ja tervise juures. Mõned kaod on loomulikud ja paratamatud, nii sõltubki tõde, kellele mu aed sobib ja kellele mitte. Eriti hästi sobib muidugi silladele aga neist ju ei piisa! Tänase päevaga on ennast õitsemisvalmis saanud näiteks kollane mägikann.

Eelmisel aastal ostetud vastaklehine kivirik tegi ka õie

See `tibude lugemine`pole loomulikult veel lõplik, ainult osa aiast sai üle vaadatud. Vaataks veel kui sooja antaks. Mu vanad kondid said äsja just aasta võrra vanemaks ja sellised ilmad õue ei meelita :) Aga sünnipäevalilled olid mul sel aastal küll uhked!

27 kommentaari:

  1. Tulbid on imeilusad värvilaigud, selliseid varajasi peaks endale ka kusagilt tekitama - väga rõõmsad :) Ka mägikann on nii tore päikeseline!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tahan ka aina rohkem neid looduslikke tulpe oma aeda, hollandlased on muidugi ka ilusad aga nendega on tegemist hulga rohkem.

      Kustuta
  2. Kõndisin täna ka aias, lihtsalt niisama, sest peenardesse pole liiga märja tõttu asja. IGAV :) aed on nagu tukkuma jäänud, tõesti jah, siin seal üks hädine õieke lahti ja aina nupud ja nupud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. meil täna ilus päikseline ilm ehk äratab mõned tukkujad üles

      Kustuta
  3. Mul sama teema, vanad ôied ja uued pungad. Paar nartsissi ja tulpi asutab ôitsema, bitaanilistel kôigil alles nupud ja mägikann on üldse surnud moega

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma peaaegu kõik oma mägi- ja nõmmkannid Sinu käest saanud :D

      Kustuta
  4. Tulipa polychroma on üks lemmikuid mul, aga imelikul kombel pole mul temaga suhted korras. Sel aastal lihtsalt ei tärganud ja kogu lugu temaga. Kollane mägikann on ka üks väga armas lilleke ja muidugi ei saa üle ega ümber sellest valgest sinilillest :) Ilusad lillekesed ja mõningased kaod on tõesti normaalne nähe :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täpselt, kui mõni asi eriti meeldib võib ju uues kohas uuesti proovida ja kui siis ka ei lähe, siis järelikult ei olegi ette nähtud!

      Kustuta
  5. Sinu tulbid juba edvistavad, meie omad alles ootavad.
    Ma olen kuldkanne üritanud kümneid kordi kodustada, pole õnnestunud. Mõtlesin, et äkki liivasel maal peavad vastu, aga tuleb välja, et talvine niiskus ei sobi neile kuskil.
    Ja kingitus on Sul fantastiline :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Alles esimesed tulbipääsukesed :) Harilik kuldkann on rõõmsam, temas saab veel asja.

      Kustuta
  6. Võrratu valge sinilill ja tulbid!
    Townsendia läks ka minul välja.
    Osad alpielanikud lihtsalt ei talu talvist niiskust ja ka mõned mägisibulad on õrnemad. Meie aia kaod olid sel aastal rekordilised, aga eks sai palju ja julgelt katsetatud ka.

    VastaKustuta
  7. Toredad värvikillud. Ja see talv oli ka üsna karm. Mul samuti esimesed tulbid lahti. Piilun huviga nüüd teie blogides pisitaimi, nii armsad. Loodan, et leiavad tee ka meie aeda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti leiavad, Sul ju jälle omamoodi kliima ja huvitav proovida

      Kustuta
  8. Polychroma on ka minu lemmik looduslike hulgas, kuid minulgi ei ole õnnestunud neid mitut talve pidada. Praegu on vähemalt kolmas katse. Tavaliselt teisel kevadel vaid üks-kaks vart üleval kui sedagi.Aga hilise ärkamise rekord on vist tõesti Linnametsas. Minu selle kevade poPolychromad on suhteliselt valges kohas, kuid alles nuppus. See-eest õitseb juba hoogsalt punane "Showwinner" ning veel mõni looduslikule lähedane Kaufmann. Ka Praestans tublikesed on juba punetavate õienuppudega, kohe avanemas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitav, mis värk teil siis nende polychromadega on, mul on kolmandat aastat ja pole neil häda midagi, tõstsin nad veel eelmisel aastal teise kohta, nüüd õitsevad nii vanas kui uues kohas :D Looduslikud tulbid meeldivad mulle üha enam ja enam.

      Kustuta
  9. Mul ka litterheinad lännu, ja neid oli palju ja mitmes kohas, sellest uhkest kukeharjast jäin ma päriselt ilma. Üks trakpea oli osa kevadikku kivilasse istutanud ja minu õnneks see kribal jäi seal alles ja õitseb :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea seegi! Ei tea jah, mis sellel litterheinal hakkas.

      Kustuta
  10. Hinnalised hetked kui põnnid magavad :) Hiiglama tore, kui kingitusi teha osatakse, puhas rõõm ja ilu.
    Orostachystele teeks ma rohkem kivipragudesse pesa, pinnast vajavad nad minimaalselt, neile meeldib kividest ümbritsetud olla, aga küllap nad kosuvad :)

    VastaKustuta
  11. mul ka looduslikud tulbid ei püsi. Ainult tavaline metstulp areneb metsikult, muud kõik vinduvad. Hukka saavAd või on nad liiga maitsvad minu kohalikule faunale

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See faunale maitsemine on loomulikult veel omaette teema :(

      Kustuta
  12. Mul õitsesid hommikul ainult turkestani tulbid, aga tänane soe päev tõi õitsejaid juurde. Õhtul olid jalad nii väsinud, et pildistama enam minna ei jaksanud, ehk homme.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma avastasin ka päris mitu uut õitsejat õhtul koju tulled

      Kustuta
  13. Nagu ma oma lehel kirjutasin, hakkavad minu jaoks eristuma tulbiliigid, kes saavad meil hakkama ning kes mitte, vähemalt tavaoludes. Mul on üks seinaäär veel, mis on kastamata ja meenutab kuiva kõrbe. Mõtlen seal katsetada nendega uuesti (sh polychrma), kellel muidu eluvaimu eriti pole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilmselt minu kõrb siin neile meeldib sest siiani on nad väga ilusad ja elujõulised olnud.

      Kustuta