pühapäev, 5. juuli 2015

Sibulad ja siilid

Mul oleks hädasti vaja mägisibulapeenart. Praegu on sibulatele mõni üksik koht, ülejääke on topitud kivide vahele ja pragudesse. Aga peagi hakkab neil seal kitsas. Hetkel pole mul aga lõplikku ideed kuhu ja millisel kujul seda rajada. Nii et on nagu on. Eks sügise poole vaatab.

Sõpradega tuli jutuks, et milline aed, kellelegi meeldib - kas õiterohke ja lopsakas, tüünelt roheline või kribuderohke ja kivine. Minu suurim soov oleks, et mu aed oleks roosiline ja maasikavahune aga seda ainult pealiskaudsel vaatamisel. Kui lähemalt uurida, siis tahaks ma igasse prakku kedagi vaevumärgatavat piiluma ja kivide vahele palju põnevaid taimekribalaid, kes mõtted kaugetele paikadele ja mägistele matkadele viiks. Et okaspuud pakuks rohelust, roosid õieilu ja romantilist üldilmet ning kribalad avastamisrõõmu ja salapära.

Rosa `Ritausma`
Mägisibulad sobivad minu aeda hästi sest nad on vägagi salapärased tegelased. Ühel aastaajal on nad ühte värvi, järgmisel aga hoopis teist. Põnevust ja avastamisrõõmu kui palju.

Mägisibul, mille ostsin kunagi `Rotsteinsiese` nime all (mingit infot sellenimelise sibuliku kohta pole hiljem õnnestunud leida) maikuus ja juuli algul:

Eelmisel aastal Kallimast tellitud imepisikesed mägisibulapojad on kenasti kosunud, mõnel pojadki kaenlas.

Sempervivum `Rosty`

Sempervivum `Kiara`

Sempervivum `Happy`

Osadele vanadele sortidele peaks aga juba kusagilt ruumi juurde leidma või siis sõpradele jagama. Pildil on väga mõnus suurekasvuline mägisibul, mille ma kunagi Ellamaa aianduspäevadelt ostsin ja nime üles kirjutamata unustasin.


Sempervivum `Hallamari`
Sempervivum calcareum
Mägisibulad on niivõrd toredad, et kui neile aias enam kohta pole, siis tuleb see koht kasvõi ajutisena teha

Aiapäkapikke ma ei salli aga siilid ja sibulad peaksid ju omavahel kenasti klappima! Väike väänik anna asu...

14 kommentaari:

  1. Ise tulid ühel õhtul, podisesid ja turtsusid kui lähemalt uurima läksin :D

    VastaKustuta
  2. Oi, mis toredad siilid, nende podin pidi küll päris muinasjutust pärit olema. Ma isegi ei küsi, tean, et ise tegid. Väga vahva tööga oled hakkama saanud ja sibulikele ka kena kodu meisterdanud.
    Selles on Sul õigus, et ühes aias peab olema kõike, roose ja pisikribulaid, Kõrgeid puid ja pisikesi tuuste, suuri punaseid tutte ja rohelist pitsi. Mulda, kive ja vett.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ise tegin ikka, kust muidu siis siile saab :)

      Kustuta
  3. Just, see aiakirjeldus on täpselt see õige, kõike peab olema ja eriti seda, mis meele hääks teeb. Siilid on megalahedad, siil pole ometi ju päkapikk, on auväärt loom, tark õpetaja ju pealegi :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aiapäkapikk võib olla aga ainult selline nagu Futu aias :)

      Kustuta
  4. Jep, ma tahtsin ka öelda, et vat just selline üks aed olema peabki. Ja, oi, need siilid - ma tahan kaaaaaaaaaaa.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No aga Sa ju käid ka savi tegemas aeg-ajalt, mis see siis ära ei ole ;)

      Kustuta
  5. Väga hea kombinatsioon :) siilid ja sibulad. Üks unistuste aed peabki üllatusi täis olema. Üllatusi ja saladusi.
    Sibulike peenra planeerimine on ka üks löpmata mõnus aeg.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minule tekitab planeerimine ainult peavalu, mulle meeldib tegemine :)

      Kustuta
  6. Vahva ja armas üheskoos. Sul on seal tore. Ritausma on ka armas, mulgi siin näitab oma õrnu õisi.

    VastaKustuta
  7. Mägisibulapeenrale vali kindlasti kõige päikselisem paik. Oluline on, et paistaks just võimalikult pika osa päevast. Ja kui on valida vaid poole päeva päike, siis vali hommikupäike.
    Kui rääkida aiast kui tervikust, siis mina teeks ideaalis endale aia, kus oleks erinevad aiaruumid erinevate teemadega. Kui kõik päris läbisegi panna, siis võib-olla läheks liiga kirjuks. Paraku aga nii vist just praegu on! :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Päikseliste kohtadega meil siin probleeme pole. Erinevaid aiaruume on lihtne teha suures aias, väikeses nõuaks see osavat planeerimist.

      Kustuta