neljapäev, 18. juuni 2015

Suuremalt pildilt tagasi väiksemale - taimejuttu ka


Lõpuks ometi sajab! Juba terve päev antakse paraja tihedusega seenevihma. Taimed rõõmustavad ja kasvavad lausa silmnähtavalt pikemaks.


Õitsema on hakanud iiriste kõrged rohevahetusest saadud vanad sordid - üks triibulisem kui teine ja nime ei tea ühelgi.

Grillikoja juures on pidu algamas

Mingi tuju ajel korraldasin eelmisel aastal peenraserva hoopis oranžide paraadi - eks paari aasta jooksul näeb kas see mõte õigustab ennast või lööb silme eest liiga kirevaks.

Tuliliilia.  Lilium bulbiferum

Dauuria liilia. Lilium pensylvanicum.
Varajane luudpõõsas `Lena`. Cytisus x praecox `Lena` 

Luudpõõsas on üks tore tegelane, suurema osa aastast on ta lihtsalt tähelepandamatu luud. Aga kui ükskord õide puhkeb, siis on ikka ilus küll.

Suur läätspuu `Walker` hakkab aga juba õitsemist lõpetama.


Aga see on nüüd jälle see koht, kus ma tahaksin natuke kobiseda. Läätspuu tuli meile Elise Aiast.  Käisin tal ise järgi. Kuna ma tõttasin lõunaosariikidesse Muhedikemaale talgutele, siis jooksin aiapoest ainult läbi, haarasin oma meili teel ette tellitud puu, pistsin autosse pahandava Kaisa kõrvale ja sõitsin edasi.

Koju jõudes ja puud uurides avastasin aga sellise vaatepildi, mis kiirustades rippuvate okste alt välja ei paistnud.

Ühesõnaga loll olin, et ise hoolega ei uurinud, mis mulle pihku pisteti aga olgem ausad - väga ilus tegu see ei olnud. Aga mis seal ikka enam, ehk peab aia ääres tormituultele vastu.

Sõprade hulgas on viimasel ajal tulnud tore traditsioon oma aia nädala taime valida. Alguses mõtlesin, et nädala taim võiks olla leegitsev ja särav luudpõõsas või romantilist meeleolu loov pargiroos "Wasagaming". Nüüd olen otsustanud, et tiitli saab hoopis pisem tegelane - Tii poolt eelmisel aastal toodud pisike sõnajalg. Kahjuks pole ma veel jõudnud tema määramiseni, vihmaste ilmadega peab selle töö ette võtma.


15 kommentaari:

  1. Hea vihm, laseb blogida ja puha. Mulle värvilaigud aias meeldivad ja sedasorti liiliad on mõnus särts.:)

    Aga mis kobisemisse puutub, siis ühinen. Ma tellisin sealt paar aastat tagasi ühe nulu, mille juur oli potis paraku nii ringidesse kasvanud, et minu ponnistustest istutamisel seda suunata ei olnud kasu. Suri välja. Nurisema ei hakanud, aga rohkem ei telli. Võib olla oli üksikjuhtum ja ma saan aru ka miks üks puukool ei jõua oma istikuid koolitada, aga full me once, shame on you, full me twice - shame on me.

    VastaKustuta
  2. Luudpõõsas on imeilus aga sõnajalad on alati tiitli väärilised :) kui ära määrad, ütle mulle ka :)

    VastaKustuta
  3. Ma saadaksin selle foto aiandisse, las imetlevad. Vaevalt, et nad ta välja vahetavad, aga mine tea.
    Oranž meeldib mulle aias alati rohkem kui punane :) ja sõnajalg loomulikult päevakangelane.

    VastaKustuta
  4. Mõnusalt leegitsev luudpõõsas! Hoian vaesele läätspuule pöialt, et ta ikka vastu peaks ja jaksaks oma haavad parandada. Mina olen see loll, kel on endal piinlik õiendama hakata, kui kohe jama ei märganud.

    VastaKustuta
  5. See on läätspiil küll väga paha haav, huvitav, kas ta suudab selle ise ära parandada või peab teda kuidagi aitama, ja kui, siis millega?

    VastaKustuta
  6. Vabandust: läätspuul ikka mõtlesin. Aga luudpõõsas on vaimustav, jätan selle sordi meelde. Mulle need kiiskavad meeldivad. Eriti vastu õhtupäikest löövad hõõguma.

    VastaKustuta
  7. Selle läätspuu peaks saama välja vahetada. Suhtle "aiandiga".
    Pole seda aiandit paar aastat juhtunud külastama, aga tookord olid kõik (võibolla natuke eksin) sealsed taimed ümber-potistamata. [See ka eelmisel aastal müümata jäänud taimedega.] Tookord mõtlesin pisut kibedalt, et see ei ole aiand, vaid taimede vahendus-plats.
    Aiandid arenevad koos meiega!

    Lisaks: õhukese koorega puid on raske ravida; ainuke asi, mida teha saab, on kaitsta värsket haava kuivamise ja seente eest ja oodata haava paranemist - SIIN POLE SEDA TEHTUD ja kes teab mis tulemuse järel-ootamine annab?

    Kunagi lapsepõlves raiusin oma aias lapse rumalusest noorele kasele koleda hangi sisse, et puu otsa saaks ronida. Naabrinaine pahandas, et nii ilus kask oli ja nüüd rikkusid ära, et ta on selle kase kasvamist ikka oma aknast vaadanud. Sain kõvasti sõimata; ise mõtlesin, et meie aia puu, mis see tema asi. Aga puule sai kohe lehma sitast ja savist side peale pandud. See kaitses haava kuivamise ja haiguste eest. Haav paranes väga ruttu.

    VastaKustuta
  8. Luudpõõsas, see rändab soovide nimekirja :)
    Läätspuust ehk saab siiski asja ja kasvatab haava kinni, seda on tegelikult juba näha, et ta sellega tegeleb. Õrn ta selle koha pealt jääb. Aga nurisema ajaks mindki- Muhediku pildi saatmise idee on tegelikult hea. Väljenda oma nördimust.

    VastaKustuta
  9. Äri on äri. Aga äris on ka üks kirjutamata reegel: kõige parem reklaam on "kvaliteetne kaup normaalse hinnaga!", mida paljud aiapoed "üle lasevad". Kui ma kuskilt korra kehva toote olen saanud, siis sealt enam ei osta. Hansaplantis ja Horteses käin ma juba ammu ainult nuusutamas, sest olen sealt ülekasvanud taimede näol praaki saanud ja Juhani Puukool tegi ka oma margi täis juurdumata Fortuney kikkapuu pistoksi taimede pähe müües kui mul kliendi jaoks suurem kogus oli vaja. Ostjat nöökida saab ainult ühe korra ja kumu ju levib.:)

    VastaKustuta
  10. Ostjat saab esialgu ikka mitu korda nöökida või vähemalt püüda seda teha. Kahjuks on pea igalt meie edasimüüjalt (aga enamasti seda nad just on) võimalik osta mittetäisväärtuslikku kaupa kõrvuti heade toodetega. Eks teadlikum ostja õpib oma vigadest ja treenib kullipilku. Tänavu sain ise järgmised vitsad, ostes kevadises lumesajus "väga külmakindla" uut tüüpi punakate lehtedega iileksi avaplatsilt. Taim oli ostuhetkel juba kasvuhoos, Hollandis kasvatatakse enamus istikuid ette kasvuhoonetes. Mis puutub aga läätspuusse, siis ostust pole kuigi palju aega möödas, võib küsida küll vahetust või vähemalt mingi muu taim kompensatsiooniks. See tal juba vana haav, võib-olla isegi mitme aasta tagune. Juhtuda võib igal müüjal, otsustav on see, kas ja kuidas pretensioonidele reageeritakse.

    VastaKustuta
  11. See läätspuu on küll kole ja seda müüa ei tohiks. Torise jah, aga tee seda kiiresti, sest pretensioonide esitamiseks on mingi aeg ette nähtud.
    Mis aga ülekasvanud istikutesse puutub, siis...kui keegi on kohanud taimemüüjat, kes suudab kevadhooaja jooksul ülekasvanud istikud ümber potistada, siis öelgu mulle ka. Mina pole sellist aiandit kogu Euroopas kohanud, sest see töö vajaks hullus koguses ajutist tööjõudu, mida mitte kusagilt võtta pole. Minu naispraktikandid pidasid vastu täpselt ühe päeva ja kadusid jäägitult, pole aega neid taga ka olnud otsida. Loomulikult on ka mul talvitunud taimed ümber potistamata, kust see aeg võetakse. Tööpäevad kestavad niigi 10-12 tundi puhkepäevadeta ja tulemus on ka käes, haiglasseminek.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Potis reisilt tulnud taim jääbki ümberpotistamata rääbakaks. Kui aprillis tulnud taimi korralikult kohendada, siis on nad juba mais potsakad. Olen puukoolis töötanud; meie viisime müüki ümberpotistamata taimi ainult juhul, kui oli maldamatu nõudmine taimede järgi.(Näiteks, olime ainsad selle sordi vahendajad). Hilisemad müügiplatsile viidavad taimed olid kõik poputatud.
      Ma vaatan veel septembriski müügiplatsidel olevaid kergeid mullavaeseid potte kriitiliselt.

      Mis praktikantidesse puutub, siis nad on reeglina täitsa lapsed - neid ei saagi tööjõuna arvestada. Mul on kogemus, kus Räpinast tulnud viimase kursuse tüdrukute huvi aianduse vastu jäigi mõistatuseks, kuigi head oksakäärid olid pärast nende lahkumist kadunud. Asi seegi.
      Neilt praktikantidelt küsisin: "Millised olid Teie ootused?" Nad vastasid, et ootasid mitmekesist tööd ja juhendamist.
      Olen aednike mälestusi lugenud, kus enne kui meistri oskusi hakkasid õppima, tuli aasta aega aias rasket tööd teha - vett tassida, maad kaevata, nõnda selgus sobivus ametiks.
      Seda peaks ka aianduskool oma õpilastele ütlema praktikale saates, et nipsust ei saa aednikuks.
      Ma ei mäleta enam täpselt, kas see praktika kestis terve kevadsuvise kuu. Mida erinevat siis nõuda? Potistamine, puude pügamine, umbrohi... samas, peab neile rääkima töökoha korrashoiu vajadusest, ja et töökindaid ei maksa lageda taeva alla vedelema jätta, et homme läheb Teil neid veel vaja, et pange kuivama, on jah järgmisel päeval vastik kätte panna, aga käes olles nad kaotavad varsti vastikuse... . Täitsa lapsed, põhikoolist tulnud.
      Muidugi on ka teistsuguseid praktikante.

      Kustuta
  12. Kenad triibulised Sul! :)
    Ma soovitaks ka müüjaga suhelda ja lahendust otsida. Mis sest, et aega mööda läinud. Sul ostjana on ootus saada kvaliteetset kaupa ja müüja peab seda ka pakkuma, kui just vastupidisest pole informeeritud ja selles osas ka kokkulepe saavutatud (ebastandardse/-kvaliteetse kaubaga tehing). Usun, et müüja on valmis istiku välja vahetama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suhtlesin müüjaga aga tema lahenduseks oli see, et ma panen istiku tagasi potti, viin tagasi Türile ja saan oma raha tagasi. Ma arvan, et minu aeg, mis Türile minekuks kuluks maksab rohkem. Nii et jääb nii nagu on. Las see õnnetuke siis elab minu juures nii kaua kui talle antud.

      Kustuta
    2. Siis loodame, et haav kasvab kiirelt kinni ja puukesele pikka iga!

      Kustuta