teisipäev, 26. mai 2015

Hanerohuvalge ja tulbipunane

Käes on kiviktaimlaaeg ja tulbiaeg. Just seal on hetkel kõik värvid ja lõhnad ja mesilased.

Nagu näha siis rohimiseni ma veel jõudnud ei ole, naat tahaks juurimist, kurekella pojukesed eemaldamist ja mägisibul Hallamari samblast päästmist. Aga ju jõuab. Seni naudime lihtsalt lilleilu. Väike Linda käib sabas ja küsib: "Mis selle nimi on!" "Aga mis selle nimi on!" Ja siis kutsub Märta meie aeda lilli vaatama ja seletab "Siin kasvab emmel auprieeta ja siin hapukapsas" (tõlkes siis vastavalt aubrieeta ja akakapsas). Või siis käiakse mägisibulaid silitamas ja üles lugemas "Siin on sibulaemme, siin on sibulaissi ja siin on sibulatita. Aga kus nende suurem laps on?"

Praegu on hanerohu aeg. Hanerohi on huvitav taim, mis mulle väga meeldib. Enamuse osa aastast on ta tähelepandmatu mätas. Üksikult vaadates pole hanerohu õied midagi erilist, ka eestikeelne nimi viitaks otsekui mõnele umbrohule - vesihein, hiirekõrv ... ja hanerohi. Aga kui lasta hanerohul veidi laiutada  - siis alles tuleb tema tõeline ilu nähtavale.


Täidisõieline hanerohi on eriti külluslik

Tähtkarvane hanerohi `Old Gold`hakkab ilmselt alles järgmisel aastal vajalikul määral laiutama ( Arabis ferdinandi-coburgii `Old Gold`)




nagu ka roosade õitega ripsjalehine hanerohi `Rote Sensation` ( Arabis blepharophylla  `Rote Sensation`)


Hanerohtude kõrval püüavad pilku tulbid. Eelmise aasta õnnetu olukorraga võrreldes on olukord hoopis teine. Sel kevadel on tulbid rõõmsad ja rasvased ja rahulolevad. Uusi sorte sel aastal pole ja pikemalt ma neist ei kirjuta. Aga mõned tulbipildid peavad maipostituses siiski olema.




Tulpide ülesvõtmine ja sibulatega jändamine on küll parasjagu tüütu aga maikuus saavad nad kõik selle vaeva andeks. Tulbid lihtsalt peavad olema.

18 kommentaari:

  1. Jah, tulpideta lihtsalt ei saa :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just! Olgu peale, et uuemad sordid nii vastupidavad pole, see-eest on valik rikkalik

      Kustuta
  2. Väga ilusad! See hanerohi "kummitab" mind sel aastal kuidagi...läbi erinevate blogide :) :), annab märku...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui hakkad millegi vastu huvi tundma oskad ka paremini märgata ;) Aga mulle nad meeldivad jah, isegi Linda sünnipäevakimp sai priimulatest ja hanerohust. Aitab kimpu panna küll!

      Kustuta
  3. Minul hakkab hanerohi lõpetama, kahjuks, sest nende õitsemine on tõesti ius ja võimas. Tulpideta ei saa jah aga minul sel aastal paljud vidurad ja ilmselt toimub teatud selektsioon, mis on pikka aega ilusad püsinud ja vaikselt juurde kasvanud, jäävad, pirtsud lähevad. Ma ei jaksa neid igal aastal üles võtta ja tagasi panna. Aga väike Linda on võrratu laps, tema ütlemised ja mõtted teevad tuju alati nii heaks :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No vot. Mul oli selline eelmine kevad. Aastad pole vennad.

      Kustuta
  4. Vastused
    1. Mulle ka meeldib. Eelmise suve ost Kristiinest. Eks vaatame kuidas tal läheb.

      Kustuta
  5. Hanerohi ja tulbid - minu unistus! Sinul on nad tõesti külluslikud ja rasvased. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No seda unistust on ju lihtne ellu viia. Anna ainult märku ja saad nii hanerohtu kui tulbipoegi ;)

      Kustuta
  6. Kuidas nad sul nii "rasvased" on? maurus

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõmustavad uue ja parema kevade üle? Sest eelmisel kevadel oli neil hallitus kallal ja sibulad mädanesid ja isegi ülesvõetud sibulatel tuli hallitus kallale kuigi hoiutingimused selleks küll põhjust ei andnud. Olen muidu need hollandlased ikka igal aastal üles võtnud.

      Kustuta
  7. Linda võttis just kui sõnad suust, ma siin mõned päevad tagasi mõtlesin, et mägisibulad oleksid just sellised toredad taimed, mis lapsele meeldida võiks ja neid oleks ka lihtne koguda :) Aga see oli küll väga armas, et emme, issi ja tita ja kus suurem tita on :D

    Vaade on vaimustav ja sinu padjanditel näikse küll väga hää aasta olevat. Tulbid mõistagi ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lindast on küll noor botaanik kasvamas, iga päev pean uuesti kõik kiviktaimlalillede nimed üle kordama

      Kustuta
  8. Mina arvan ka, et mõned tulbid väärivad kindlasti mängimist! Olgu kui pirtsud tahes. Aga Kristiine aiandi tee tuleb mul küll nüüd selle roosa hanerohu tõttu ka ette võtta! :D

    VastaKustuta
  9. Võrratud tulbid, vist on head ja paremat komposti juure all olnud sibulate kosumisajal.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pole mina neile midagi head andnud :D Ma räägin, et see on kõik selle eelmise halva aasta mõju :D Õitsevad sest kole on möödas

      Kustuta