kolmapäev, 14. august 2013

Augustikuine aed

Selleaastane august meenutab aias pigem septembrikuud. Floksid on ära õitsenud, aiamaal sibulad üles võetud ja tomatisaak lõppemas. Täna lillepeenraid rohides sain aga koos umbrohuga taimede vahelt kätte ka pool ämbritäit kuivanud kaselehti.

tundmatu hosta kaselehtede keskel

Ja juba algavad ka sügisesed probleemid. Kõigepealt saabus Savisaare kataloog. No sel aastal ma küll midagi suurt ei telli, parem ei hakkagi põhjalikult vaatama.

No hea küll, libistan korra silmadega üle.

Oi! Millised pojengid! No, võibolla ühe võtaks, selle valge. Üks pojeng ikka kuhugi mahub. Ja selle punase ka... aga siis küll aitab.

Mis Teie arvate, kas aitas? Lisaks on juba Elise Aiast tellitud terve posu hostasid kuuriakna alla ja ühte peenraäärt ääristama. No ja muid taimi ka - kõigest kümmekond, kuhugi ikka mahuvad. Ja aiasõbrast tulevad mõned liiliasibulad ja Eurobulbi ühistellimusest nipet-näpet.

Ja siis korraga meenub - aga tulbid? No needsamad, mis praegu alles kenasti töötoas paberkotikestes mahapanekut ootavad. Sinna, kus nad eelmisel aastal õitsesid, said ju nüüd lavendlid ja ebahüatsindid ja uued hostad.

Õnneks on uue peenra servas veel ruumi. Mis seal salata, eks ma kaevasin teda veel natuke suuremaks ka. Pildil on nüüd näha ka Ellamaalt toodud kolm kadakapoega.

Eelmisel aastal jahukaste kätte surnud aedmonarda asemel istutasin uue taime uude peenrasse. Ja kimbutab see haigus uut taime uues kohas täpselt samamoodi. Ei jää muud üle kui pritsima hakata või monarda kasvatamisest loobuda. Proovin esialgu rohelise seebi või nõgeseleotisega.


Kevadel Repsu taimetalust tellitud tokkroosid otsustasid juba sel aastal õitega rõõmustada:

Tokkroos "Bordoo Torn"

Kolme eri sorti tokkroosid olid ka ainukesed taimed, mis sellest kevadisest tellimusest ellu jäid, viali priimula ja alpi tulinelkide kallal tegid kilekotti pakendamine, Eesti Posti uskumatult pikk tarneaeg ja kuum suvi oma töö. Aga tokkroosid on väga ilusad.

Siilkübaraid tuleb kindlasti aeda veel - olen neile juba "sõrme andnud"

purpur-siilkübar "Hot Lava"

purpur-siilkübar "Green Envy"

Ja rääkides sõrme andmisest.... pidada keskendumist vajavat vestlust samal ajal kui terava noaga hoidistesse silo lõikad, ei ole tegelikult hea mõte. 

2 kommentaari:

  1. Hehee, see tuntud lubadus, et ei telli enam ühtegi taime...:D
    Mul on õnneks tänavu nii palju taimi ja sibulaid (suur aitäh ka Sulle!) nii palju niisama mu juurde tee leidnud, et neile kohtade tekitamine võtab kogu võhma ja mingite ostmiste-tellimiste jaoks enam ei jagu.

    Huvitav, mul monardasid jahukaste ei kimbuta, küll aga flokse ja sügisastreid. Kevadel kuhjasin neile küll tuhka, aga nüüd on hooletusse jäänud.
    Ennevanasti sai ema tikrid puhtaks sellega, et valas kõik titemähkmete pesuveed põõsale. Aga tänapäeval käib ju pesemine automaatmasinaga. no ja mul pole tittegi enam ammu, et oleks looduslikku pulbrit majas. :D Peaks ikka rohelise seebi omale ostma.

    VastaKustuta
  2. Haah! Andis sõrme ja on kogu täiega ise ka läinud! Eurobulbsid, tellimised siit ja sealt...! Aga mul on hea meel selle (ja Sinu) üle! ;-)

    VastaKustuta