laupäev, 20. aprill 2013

Röövlitütar Ronjast, Märta Grankvistist ja hilisest kevadest


Tere kõigile üle pika-pika aja. Lõpuks on kevad saabunud ka meie õuele, või õigemini aeda:

Aga minul on sellest vähe kasu sest kuri tõbi nimega angiin kargas esmaspäeval ootamatult kallale ja murdis mu maha. Kui järele mõelda pole ma kunagi vist nii raskelt haige olnudki.

Kolmel esimesel päeval oli temperatuur kogu aeg 40, öösel ilmselt veidi kõrgemgi. Ja kurk on nii valus et iga kord kui neelatad on tunne, et kurgus on üks pikk-pikk okastraat, mis tuleb alla neelata. Ühesõnaga ei ole meeldiv, päris paha on. Ja nagu Murphy seaduse järgi sageli juhtub, oli ka Linda isa mitu päeva kodunt ära ja me Lindaga pidime kahekesi hakkama saama.

Või no peaaegu kahekesi, sest meil käis ju Märta Grankvist ka. Märta nimi on ilmselt paljudele tundmatu aga tema tütart peaksid küll kõik raamatusõbrad teadma - Märta on nimelt väikese Tjorveni ema Astrid Lindgreni raamatus "Väike Tjorven, Pootsman ja Mooses". Märta on ühtlasi raamatus ka Melkersonide naabrinaine ja kui elu tundub üks hädaorg, võib kihla vedada, et varsti astub sisse Märta aurava pajaprae ja lahendusega kõigile probleemidele.

No vot ja haige siinkirjutaja tunneb ennast ka praegu nagu Lindgreni raamatus olevat sest minu Märta Grankvist tassis mulle linnast kotitäite viisi erinevaid rohtusid, lisaks tõi vaesele tõbisele mitu päeva järjest suurepärase sooja õhtusöögi ja termostassitäie vahumütsiga sooja kakaod ning käis vabal päeval veel Lindaga õues jalutamas kah. Suur aitäh Sulle, Märta!

"Malin vaatas talle tänulikult otsa. Kõik tundus hoopis kergem pärast seda, kui see imeline inimene nende kööki astus. Ta oli nii rõõmus ja lausa kiirgas kindlustunnet, sõbralikkust ning energiat. Mis õnn, kui sul on just niisugune naaber nagu tema, mõtles Malin." (Astrid Lindgren "Väike Tjorven, Pootsman ja Mooses")

No ja Röövlitütar Ronjast ka siis paar pilti:

Linda on viimasel ajal tõeline röövlitütar, kõik julgustükid tuleb järele proovida ja sõjakisa ikka ka vahepeal teha. Üks vaikne pooltund toas mängimist ja tuba näeb välja nagu oleks seal üks väiksemat sorti maavärin toimunud - seina vahelt on takud välja kistud, ema pesuriiul põrandale tühjendatud, kingad kapist välja võetud ja kingakarbid ära nätsutatud, mänguasjakuhjadest rääkimata.

Laps teab, mis kõhule hea. Kuigi ahjuesine tundub korralikult pühitud, saavad väikesed sõrmed suure isu korral ikka tüki sütt kätte.

Selline pikk lugu siis seekord.

1 kommentaar:

  1. tore kui on selline naaber nagu Märta. Kui see aasta jälle Hiiumaal Väikest Tjorvenit mängitakse siis te lihtsalt peate tulema seda vaatama! Aga süsi on lapse kõhule ju ainult kasulik...

    VastaKustuta